Skip to main content

“Ik hoop dat meerdere vrouwen deze kans willen grijpen”

In de nieuwste uitgave van het Handbal Inside Magazine doen Monique Tijsterman (51, rechts op de foto) en Annelies Smeets (33) hun verhaal over het zijn van vrouwelijke trainster in de mannenwereld. Een preview van het artikel.

Advertentie

Technisch directeur van het NHV Tijsterman en Smeets, op dit moment de hoofdtrainster van eredivisionist E&O uit Emmen, willen absoluut een uithangbord zijn voor vrouwen die hetzelfde ambiëren als zij. “Dolgraag,” laat Tijsterman, die met LIONS landskampioen werd, duidelijk merken. “Daar ben ik alleen maar trots op dat ik dat mag zijn. Ik hoop dat meerdere vrouwen deze kans willen grijpen.”

Smeets vult aan: “Er zijn in de loop van de tijd best wel wat meiden naar me toe gekomen die zeiden hoe tof ze het voor mij vonden, maar ook benieuwd waren hoe het ging en dat ze het zelf ook wel zouden willen.” Het tweetal heeft ook wel tips voor vrouwen die het ambiëren om trainer te worden bij de mannen.

Mening
Tijsterman: “Doen! Gewoon doen. Geloof in jezelf. Een club vraagt je niet zomaar. Zij geloven in je, de spelersgroep gelooft in je. Wat de rest denkt, doet er niet toe. Mensen hebben toch wel een mening. Je kunt het beter geprobeerd hebben, dan dat je altijd blijft denken: had ik maar. Blijf jezelf trouw. Natuurlijk voel je je wel eens onzeker, dat hebben wij ook gehad.” 

Advertentie

Smeets wil daar nog wel iets aan toevoegen: “Zorg wel dat je enige bagage meeneemt voordat je deze stap zet. Het helpt enorm als je al veel trainingen hebt gegeven. Ga niet als jonge trainster direct bij de mannen op het hoogste niveau werken. Dat is onrealistisch, maar zorg dat je al ervaring als trainer hebt opgedaan. Het is namelijk superleuk om met mannen te werken.”

Communicatie
Tijsterman schiet in de lach. “Het is zelfs veel makkelijker om met mannen te werken dan met vrouwen, niet Annelies?” Smeets: “Absoluut waar. Met mannen communiceren is eenvoudiger dan met vrouwen. Dat is ook mijn ervaring.”

Benieuwd naar het hele interview? Hier kun je, je abonneren op het enige handbalblad van het land.

Tekst: Ingrid Lemmens
Foto: Tina Kolthof

Advertentie