Skip to main content

Topschutter Smits ziet ‘masterplan’ lukken

By 14 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Met elf doelpunten werd Kay Smits (24) tegen Hongarije uitgeroepen tot ‘MVP’ van het verrassende EK-duel. Op Ziggo Sport omschrijft de rechteropbouwer het uur in Boedapest als ‘perfect.’

Advertentie

“Het is precies gegaan zoals we gedroomd hebben. We geloofden erin ze op deze manier te kunnen verslaan”, vertelt Smits.

In de omschakeling
Op snelheid en van afstand was de linkspoot van SC Magdeburg, vaak in combinatie met Luc Steins, nauwelijks af te stoppen. Ook verzilverde Smits al zijn strafworpen. “Twintigduizend man in de arena zagen dit niet aankomen. De hele handbalwereld zag Hongarije als favoriet. Er hoeven maar zestien man op het veld erin te geloven.”

Smits wil niet spreken van het benutten van de underdog-rol van de Oranjemannen. “We hebben vooral naar onszelf gekeken, het geloof gecreëerd”, weet de Limburger zeker. “Wel lag de druk bij hen, als thuisland voor eigen publiek. Zij hadden veel te verliezen. Dat gevoel hebben we wel proberen te gebruiken.”

Op zondag tegen IJsland
“Één zwaluw maakt nog geen zomer”, wil Smits tot slot kwijt. “We staan nog nergens, maar kunnen met vertrouwen verdergaan. Eerst zondag tegen IJsland. Verder moeten we nog niet denken.”

Foto: FotoReza

Advertentie