Skip to main content

Twintig dagen tot de Spelen: Oranje wint in Zweden

Twintig dagen voor de start van de Olympische Spelen hebben de Oranjedames in en tegen Zweden gewonnen: 29-30.

Advertentie

Nederland kwam tijdens de oefenpot voor de pauze terug van 9-5 achter. Na 13-13 klonk bij 17-15 in het voordeel van het thuisland het rustsignaal.

De nationale ploeg kwam dinsdagmiddag aan in het land van bondscoach Per Johansson. Eerder verbleef Oranje in voorbereiding op het eindtoernooi in Parijs al in Spanje. Op 18 juli wordt in Rotterdam tegen Korea geoefend.

Van zestien naar veertien
Een kwartier voor het eind van de partij met de Scandinaviërs sloeg Nederland een gaatje. Na 24-24 vonden Angela Malestein, Kelly Dulfer als cirkelspeler en aanvoerder Lois Abbingh het Zweedse net (24-27). Ook bij 26-29 en nog drie minuten op de klok was het verschil drie.

Advertentie

De laatste goal van de ploeg van Johansson, de Zweed moet zijn groep van zestien nog terugbrengen tot veertien, werd door Estavana Polman (foto) gescoord. Waar de middenopbouwer tijdens het OKT in april nog uit de wind werd gehouden, bemoeide ze zich vanavond nadrukkelijk met het spel van Oranje.

In ondertal
In de slotminuut kwam Nederland in ondertal nog onder druk te staan. De gelijkmaker van Zweden – ook geplaatst voor de Spelen, maar in Frankrijk geen groepsgenoot – bleef uit.

Op 25 juli opent Oranje het eindtoernooi tegen Angola. Drie dagen later wacht in de hoofdstad titelhouder Frankrijk.

Foto: FotoReza

Advertentie