Skip to main content

Uitnodiging voor Nederland B prikkelt eredivisionist Klinkenberg

Bedankt voor Jong Oranje, vrienden die stoppen bij Houten, zestien goals tegen Bevo 2, een breukje en nu opgeroepen voor Nederland B. Het jaar van Sem Klinkenberg (20) golft op en neer.

Advertentie

In januari 2023 komt Nederland B voor het eerst samen. Talentvolle jonge spelers die te oud zijn voor Jong Oranje en de A-ploeg niet redden. Ook cirkelloper van eredivisionist Houten Klinkenberg mag zich op Papendal gaan melden. “Dat ik de concurrentiestrijd mag aangaan met een spelers als Tim Claessens en Armando Besseling motiveert me weer enorm”, legt de grafisch vormgever uit. 

Want in het huidige seizoen de juiste modus vinden was voor Klinkenberg een hele opdracht. “Ik paste na een basisplaats bij Oranje U19 voor een rol als reserve bij Jong Oranje, kreeg bij de club weer te maken met een nieuwe trainer/coach en toen besloten ook nog mijn broer Tim Klinkenberg en vrienden Tim Zonneveld en Jasper Peters te stoppen”, somt de beweeglijke lijnspeler van Houten op. “Moest ik opeens alleen naar The Dome rijden. Dat zette me wel even aan het denken.”

Liever in de ruimte lopen
Als A-junior van Leidsche Rijn stapte Klinkenberg vijf jaar geleden over naar de geel-zwarten. “Vanuit de jeugddivisie heb ik me bij Houten langzaam maar zeker opgewerkt naar het eerste team”, legt hij uit. Het was Freek Gielen, de voorganger van de huidige trainer van Houten Vladan Mijalkovic, die veel potentie in Klinkenberg zag. “Hij pushte me vaak en zo ben ik ook in beeld gekomen bij Jong Oranje. Best een prestatie, want zeker toen had ik voor een moderne cirkelspeler niet de juiste bouw.”

Advertentie

Inmiddels is Klinkenberg vaak genoeg in de sportschool te vinden. “Maar drie jaar geleden twijfelde ik nog aan mijn positie. Was ik smal en snel. Ik ben ook nu nog altijd meer een cirkel die in de ruimte lopen wil. Terwijl bij bijvoorbeeld Jong Oranje vaker de voorkeur wordt gegeven aan een lijnspeler die groot in statisch is. Van die kasten. Daarom kwam de uitnodiging voor Nederland B ook als een verrassing voor mij.”

High score in Panningen
“Ik voel dat ik toch echt wel een type sporter ben die voor het hoogst haalbare gaan wil. Een groot doel nodig heeft”, bedenkt Klinkenberg zich. Wanneer hij zich bij coach Wai Wong in de kijker heeft kunnen spelen voor Nederland B? “Enkele weken terug tegen Bevo 2 maakte ik er zestien. Mijn hoogste score ooit. Je kunt wel stellen dat ik de zin en vorm inmiddels weer gevonden heb!”

Naast Klinkenberg, Besseling en Claessens meldt ook positiegenoten Martijn Kleijkers van LIONS zich tussen 9 en 10 januari 2023 op Papendal. Andere spelers die een uitnodiging van Wong gekregen hebben zijn bijvoorbeeld Niko Blaauw, Thomas Houtepen (beiden TBV Lemgo) en Tim Roefs (Volendam).

Geen onnodige risico’s
Al moest Houten het de afgelopen vier competitiewedstrijden in de eredivisie zonder Klinkenberg doen. “Tijdens de verloren partij tegen DFS Arnhem brak ik mijn middenhandsbeentje. Een waardeloze timing, want juist daarna moesten we het opnemen tegen BFC en Quintus. Gelukkig heeft de groep dat goed opgepakt. Drie punten is prima”, vertelt de Utrechter. “Met de trainingsstage op Papendal die eraan komt heb ik de afgelopen weken geen onnodige risico’s willen nemen. Na de winterstop wil ik weer helemaal fit zijn.”

Een mooi vooruitzicht voor Klinkenberg. “Het kan een nog mooier seizoen worden als we met Houten kunnen promoveren naar de BENE-League. Een competitie waar ik mezelf wel eens zou willen laten zien”, besluit de cirkelspeler. “Ik wil wel eens aan dat niveau proeven. Ik ben nog maar twintig, hè. Misschien zit de BENE-League wel op een type speler als dat ik ben te wachten. Kom maar op.”

Foto: FotoReza

Advertentie