Skip to main content

Van den Broeck: “Ik denk dat we het linkerrijtje kunnen halen”

By 5 augustus 2019Eredivisie, Voorpagina

Samen met Voorwaarts is Volendam vanuit de eerste divisie gepromoveerd naar de eredivisie. In korte tijd werkte de voormalig hoofdklasser zich op naar het hoogste niveau van het land. Trainer/coach Ruud van den Broeck verwacht dat Volendam aankomend seizoen opnieuw veel wedstrijden kan winnen.

Advertentie

Via VOC kwam Van den Broeck, oud-doelman van onder meer Aalsmeer en Volendam, een aantal jaar geleden terecht bij Volendam. Hij nam onder meer Alyssa Alings mee naar het vissersdorp. Tel daar het opschroeven van de trainingsintensiteit bij op en de titel in de hoofdklasse werd gebrouwen.

“Ik vind dat er in principe aan de dameskant in Nederland te weinig wordt getraind”, vertelt Van den Broeck. “Op fitheid zijn we een aantal keren op rij gepromoveerd. Soms waren we handballend niet beter, maar conditioneel wel sterker. In dameshandbal kan uren maken het verschil zijn. Als je fit bent gooi je minder snel een bal over de zijlijn of op de keeper.”

Roos van Leeuwen
In de lente rekende Volendam in de nacompetitie af met ZAP, Kwiek en Fortissimo. “De eerste divisie is een enorm leuke competitie”, is de oefenmeester enthousiast. “De eerste acht ploegen maakten allemaal kans op promotie. Ook door de periodetitels blijf je ergens om spelen. Ik moet nog maar zien of de eredivisie, waarbij ploegen als VOC en Quintus de dienst uitmaken, even vermakelijk gaat zijn.”

Advertentie

De eredivisie. Na rappe jaren omhoog heeft Volendam het eindstation bereikt. “Maar dat betekent niet dat we dit seizoen minder ambitieus zijn. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden winnen. Ik denk dat we het linkerrijtje kunnen halen. We hebben er liefst zeven speelsters bijgekregen”, begint Van den Broeck een optelsom. Zo sloten Roos van Leeuwen (Dalfsen), Sharon Bouter en Jill Meijer (beide VOC) aan bij de oranjehemden.

Ongemakkelijk
“Het gekke is: we hebben geen speler benaderd”, verzekert Van den Broeck. “Veel speelsters zijn naar ons toegekomen. We hebben zelfs een ‘nee’ moeten verkopen. Daar werden we best een beetje ongemakkelijk van, want we wisten soms niet wat we ermee moesten. Door onze goede prestaties is onze aantrekkingskracht toegenomen. De meiden die aansluiten zijn écht een meerwaarde.”

“Gelukkig gaat een club als Volendam een uitdaging niet uit de weg”

Door het succes van de vrouwen van Volendam komt de club in een spagaat. Aan de mannenkant levert de topclub een ploeg in de BENE-League én eredivisie. “We hebben de club, bijvoorbeeld op gebied van kosten en sponsoring, in een lastig parket gebracht. Door de promotie naar de eredivisie is de damesploeg er niet goedkoper op geworden. Gelukkig gaat een club als Volendam een uitdaging niet uit de weg. Het dorp is trots op succes”, vertelt Van den Broeck.

VZV
“Volendam ziet dat je aan de dameskant met een hoop energie en een goede groep snel wat kunt neerzetten”, besluit de hoofdtrainer. “De club wil ambitie niet afremmen en is aan alle kanten bezig alles voor elkaar te krijgen.” Maandagavond start Volendam de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tijdens het eredivisiedebuut wordt VZV getroffen.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie