Skip to main content

Van der Ban wil zijn handen wel vuil maken

By 17 december 2021december 20th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Veel hoekspelers wachten in de dekking ongeduldig op de break-out om te scoren. Dat ligt voor jeugdinternational Jeromy van der Ban (19) van Aalsmeer even wat anders. 

Advertentie

Tegen Hurry-Up maakte de lange Van der Ban opnieuw veel minuten. Het jeugdexponent valt bij blessures in op de rechterhoek waardoor hij zich kan focussen op zijn verdedigende taken in het middenblok van de landskampioen uit Noord-Holland.

Een hoekverdediger in het middenblok, niet alledaags. “Toen Pepijn Michielsen geblesseerd was moest ik het plekje invullen. Wai (Wong, red.) kent mij al vanaf de jeugd en wist dat ik kon verdedigen. Toen hebben ze het bij Aalsmeer geprobeerd”, is Van der Ban opgetogen. 

Één meter negentig
De speler van Jong Oranje is blij met zijn hoofdrol in de dekking van de runner-up van de BENE-League. Tegen Hurry-Up kregen de zwart-gouden slechts 22 doelpunten tegen (22-25). “Laat mij maar lekker verdedigen, aanpakken.” 

Advertentie

Van der Ban speelt al zijn hele leven voor Aalsmeer. “In de C-jeugd wist ik al dat ik net als mijn vader het eerste van de club wilde halen”, legt de tiener uit. “Ik werk voor sponsor Multi Supplies. Je kunt me een echte Aalsmeerder noemen. Wel heb ik de ambitie in het buitenland te spelen. Ik wil dat niet te vroeg doen en eerst genoeg ervaring in de BENE-League opdoen.

Niet alleen zijn verdedigende rol valt op. Met zijn één meter en negentig centimeter een bijzonder lange flankspeler. “Ik ben in de jeugd door mijn lengte wel op de opbouw gezet, maar merkte dat ik afronden op de hoek – lang kijken en het spelletje met de keeper – veel leuker vond. Dat ik door blessures nu moet invallen op de rechterhoek is als rechtshander even slikken, maar ik ben vooral blij dat ik op dit niveau veel speelminuten kan maken.”

Jong Oranje
Zo blijft Van der Ban in beeld bij de nationale jeugdploeg. Afgelopen zomer kwam hij met Jong Oranje uit op de EHF Championship in Letland. “Een vette ervaring”, vertelt de hoekspeler van Aalsmeer. Nederland eindigde in Noord-Europa op plaats twee. “Ik heb in de dekking veel in de punt mogen staan. Vanuit de jeugd ben ik offensief verdedigen gewend.”

Dit weekend mag Van der Ban zich weer bewijzen wanneer Aalsmeer in eigen huis concurrent op de ranglijst Sporting Pelt treft. “Als we de laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar weten te winnen zetten we weer een nieuwe stap richting de Final4 van de BENE-League. Het zit wel goed in de ploeg”, besluit Van der Ban. “Laat mij m’n handen maar vuil maken.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie