Skip to main content

Van der Vliet na lange meeting: “Het toernooi is nog helemaal niet verloren”

By 12 november 2022november 14th, 2022Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Nederland moet na de dreun tegen de Duitsers (28-36) van heel ver komen, maar Nikita van der Vliet (22) en haar ploeg geven het EK nog niet op. “Nog langer balen heeft geen zin.”

Advertentie

Ruim een half uur later dan gepland is Van der Vliet beschikbaar voor een interview. “De meeting met Per (Johansson, red.) liep uit. Ja, we hebben goed over de wedstrijd van gisteren gepraat en meer beelden dan normaal bekeken”, legt de cirkelspeelster uit vanuit Noord-Macedonië.

In de knel
De nederlaag tegen de groepsgenoot was niet alleen duidelijk, maar ook pijnlijk. In de tweede helft zakte Nederland door het ijs. “Het vertrouwen vloeide helemaal weg. We kwamen in de knel met onszelf”, is vijfvoudig doelpuntenmaker Van der Vliet eerlijk. “Het is aan ons om dat tegen Spanje en Montenegro heel anders te doen. Nog langer balen heeft geen zin. Ook bij een achterstand moeten we de juiste keuzes maken om zo weer op voorsprong te komen.”

Tot aan de pot tegen Duitsland had Van der Vliet het nog wel heel erg naar haar zin in Skopje. Alleen tegen Olympisch kampioen Frankrijk ging Oranje onderuit. “Bij het Nederlands team ben ik altijd zoekende geweest. Twee jaar geleden werd ik als derde cirkelspeelster meegenomen en speelde nauwelijks. Sinds Per er is, heb ik duidelijkheid. In de Golden League heeft hij me in het middenblok neergezet en daar heb ik mijn plekje gekregen. Supergaaf me op een EK te laten zien.”

Advertentie

Tyra Axner
Haar contract bij het Deense Nykøbing loopt nog door tot 2024, maar toch vindt Van der Vliet het mooi meegenomen dat ze op zo’n groot podium veel speelminuten maakt. “Meer jonge speelsters laten zich dit EK zien. Soms door afwezigen, maar ook omdat er door geselecteerd wordt. Dat zie je bij ons, maar ook landen als Spanje en Zweden”, gaat Van der Vliet verder. “Mijn Zweedse huisgenootje bij Nykøbing Tyra Axner, bijvoorbeeld. Die maakte er in de groepsfase opeens negen tegen Denemarken.”

Focus op zondagavond wanneer Nederland het opneemt tegen Spanje. “Het toernooi is nog helemaal niet verloren”, wil Van der Vliet kwijt. “Er kan nog van alles gebeuren in de hoofdfase. We kunnen nog alle kanten op. Wat zeker is, is dat wij niet meer mogen verliezen. We hebben in de voorbereiding laten zien met deze groep alle landen aan te kunnen. Nu moeten we voor het eerst laten zien na een tegenslag weer het hoge niveau aan te tikken.”

Ziggo Sport
Morgenavond om 18:00 krijgt Nederland de kans zich te herpakken. Dan wacht Spanje dat gisteren in de slotseconde van Roemenië verloor (28-27). Het EK-duel is te zien op Ziggo Sport.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie