Skip to main content

Van Katwijk wordt langzaam gebracht: “Ik moet van dat chaotische af”

Als jeugdinternational heeft Minke van Katwijk (18) mooie dromen. Bij haar nieuwe club HandbaL Venlo wordt de spelmaakster langzaam gebracht en dat is voor Van Katwijk soms even slikken.

Advertentie

Iedere dinsdag en woensdag traint Van Katwijk op Papendal met de HandbalAcademie en daarna Jong Oranje. “Tussendoor slaap ik bij mijn vriendin Nomi In de Braekt. Zij woont op Papendal”, legt Van Katwijk uit. De aanwinst van HandbaL Venlo kiest voor een andere route dan haar competitiegenoot bij V&L. “Ik train meer bij de club.”

Zo kwam Van Katwijk in de zomer bij HandbaL Venlo terecht. “De voorgaande seizoenen speelde ik in Duitsland voor TV Aldekerk. Met de A-junioren kwamen we uit in de Bundesliga en zijn we tijdens het finaleweekend uiteindelijk derde geworden”, vertelt Van Katwijk met trots. “Het eerste van TV Aldekerk doet bovenin de derde Bundesliga mee. Daar had ik het ook kunnen proberen, maar na meegetraind te hebben bij HandbaL Venlo heb ik voor die club gekozen.”

Op de rem
Trainer/coach Robin Gielen haalde Van Katwijk over naar de eredivisie te komen. “Bij HandbaL Venlo kan ik samenspelen met ervaren speelsters als Demi Smolenaers en Pien de Swart. Die zijn niet op hun mondje gevallen. Als ik iets anders moet doen krijg ik dat te horen. Ook trapt Robin wel eens op mijn rem.”

Advertentie

“Dat is nodig, want ik heb gemerkt met de bal nog te veel te willen. Mijn overzicht is goed, ik zie veel om me heen gebeuren, maar maak niet altijd de juiste keuze. Robin attendeert me daarop”, legt Van Katwijk uit. “Ik moet van dat chaotische af, want uiteindelijk wil ik naar een grotere club in het buitenland.”

Meer impact hebben
In de zomer deed Van Katwijk namens Jong Oranje mee aan een eindtoernooi. “Ook dit seizoen hoop ik weer deel uit te maken van de selectie van Oranje U19”, klinkt het hoopvol. Geen reden voor feest volgens Van Katwijk. De middenopbouwer van HandbaL Venlo blijft kritisch. “Ik ben nog lang niet waar ik zijn wil. Ik wil meer impact op het spel van HandbaL Venlo hebben, bijvoorbeeld.”

Het jongere zusje van Bevo-speler Melle van Katwijk heeft in Noord-Limburg geen basisplaats. “Het is dan ook de landskampioen en een andere aanwinst Lisanne Kruijswijk doet het onwijs goed”, weet Van Katwijk. “Toen ze in Venlo met de voorbereiding startten, was ik met Jong Oranje op pad. Ik merk daarin dat ik langer de tijd nodig heb gehad om te wennen.”

Het hoogst haalbare
“Stapjes maak ik, kleine stapjes”, is Van Katwijk voorzichtig. De tiener blijft scherp als het om haar ontwikkeling gaat. Bij Jong Oranje wordt Van Katwijk omringt door leeftijdsgenoten die ook hyperambitieus zijn. “Als ik over twee jaar veel belangrijker voor de ploeg kan zijn is het misschien ook al goed, maar ik ben onrustig. Ben niet snel tevreden en wil het hoogst haalbare. Maar dat moet me dan weer niet in de weg gaan staan.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie