Skip to main content

Van Kesteren van nieuwkomer PSV: “De hal is tijdens thuiswedstrijden steeds voller”

Niet een grote zak met geld, maar gezonde zin heeft het PSV van Twan van Kesteren (23) in de eredivisie geholpen. En daar had de linkeropbouwer bij zijn komst in 2018 zeker niet op gerekend.

Advertentie

Samen met Vrone/Berdos is PSV dit seizoen nieuw in de eredivisie. Als runner-up in de eerste divisie leek promotie aan de Eindhovenaren voorbij te gaan. Tot provinciegenoot GHV uit Goirle zich terugtrok en het NHV opnieuw bij PSV aanklopte. 

Toen Van Kesteren zich in 2018 via Sittardia bij PSV meldde speelde de club nog drie niveaus lager: in de hoofdklasse. “Ik ging studeren in Eindhoven en wilde in het weekend blijven spelen”, legt de schutter uit. “Het bleken bij PSV helemaal geen lompe boeren te zijn. Al snel zag ik dat het team potentie had.”

Even Jong Oranje
Door de pandemie stootte PSV in 2020 door naar de eerste divisie. “We hebben ons maar gewoon opgegeven voor promotie. Stonden er allemaal positief in. In het seizoen dat volgde bleek dat ook terecht, want we eindigden als nieuwkomer meteen op de tweede plaats met opnieuw promotie tot gevolg.”

Advertentie

Als tiener rook Van Kesteren even aan Jong Oranje, maar gaf daarna zijn studie voorrang. “Onder lichte druk van het thuisfront”, lacht de PSV’er. “Door blessures heb ik eens bij Nederland U19 meegedaan. Veel stelde het niet voor, hoor. Dat ik mijzelf dan met PSV toch in de eredivisie mag laten zien vind ik dan ook een mooie uitdaging.”

Aantrekkingskracht binnen de vereniging
“Het leeft enorm binnen de club. Ook omdat de dames zijn gepromoveerd naar de eredivisie. Het bestuur heeft overuren gedraaid”, legt Van Kesteren uit. “De hal is tijdens thuiswedstrijden steeds voller en wordt mooi aangekleed. In de hoofdklasse werden we nooit omgeroepen, maar dat wordt nu ook gedaan. Alles bij elkaar zorgt voor aantrekkingskracht binnen de vereniging. Veel jeugdleden komen kijken.”

Spelen in de eredivisie brengt meer kosten met zich mee. Hoe werkt dat bij PSV? “We gaan met leaseautootjes naar de uitwedstrijden en zijn vooral zelf sponsor in de eigen kantine. Handbal is voor ons nog altijd hobby. We drinken na de tijd niet alleen een sportdrank om snel te vertrekken, maar blijven hangen en hebben het gezellig. Dat is sinds ik bij de club ben nooit anders geweest. Ik ben met open armen ontvangen en kan inmiddels zeggen dat ik iedereen ken.”

Oud-landskampioen op bezoek
PSV moet na zeven wedstrijden genoegen nemen met plaats twaalf. Twee keer winst, een remise tegen DFS Arnhem en vier nederlagen. Van Kesteren besluit: “Het is vaak overleven. Sommige tegenstanders zijn qua spel veel verder dan wij zijn. Punten pakken we niet zo maar. Daar is veel inzet van onze kant voor nodig. Zeker thuis worden we door het publiek geholpen. Af en toe laten we echt goed eredivisiehandbal zien.”

Van Kesteren en consorten krijgen aanstaand weekend een oud-landskampioen op bezoek: E&O. Op eigen kracht hoort PSV er helemaal bij.

Foto: FotoReza

Advertentie