Skip to main content

Van plankenkoorts is bij EK-debutant Ten Holte helemaal geen sprake

By 10 november 2022Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Dat EK-debutant Yara ten Holte een goed eindtoernooi speelt verklapt de onderbuik al, maar wordt door de statistieken onderstreept.

Advertentie

In Skopje staat de pas 22-jarige (!) Ten Holte voor het eerst op een EK. Door de afwezigheid van de zwangere Tess Wester mag ze in Noord-Macedonië steeds beginnen. Last van plankenkoorts heeft de goalie van Borussia Dortmund allerminst.

Silje Solberg
Na de groepsfase staat Ten Holte in de top-3 van keepers met de meeste stops. De blondine van Oranje pakte in de eerste drie wedstrijden van Oranje op het EK dertig ballen. Alleen Silje Solberg van het machtige Noorwegen keerde met 33 stops meer schoten dan Ten Holte.

Ook qua stoppercentage kan Ten Holte mee met de keeperstop. Ervaren positiegenoten als Solberg (48%), Cleopatre Darleux (47%), Tea Pijevic (37%) en Sandra Toft (37%) doen het nog beter dan de doelvrouw van Oranje. Maar door het keren van 35 procent van de ballen staat Ten Holte op plaats acht op die lijst.

Hoofdfase
Met acht stops (27%) speelde Ten Holte gisteren tegen Frankrijk haar minste wedstrijd. Als ze er in de hoofdfase in gaat slagen ook tegen de toplanden Oranje een duw in de goede richting te geven kan het wel eens een heel mooi EK worden voor niet alleen de hoofdrolspeelster onder de Nederlandse lat, maar heel de nationale ploeg.

Lees ook: Dit is het speelschema van Oranje tijdens de hoofdfase van het EK

Foto: Tina Kolthof

Advertentie