Skip to main content

Veel meer respect voor Oranje dat in Boedapest opnieuw gewogen wordt

By 11 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Er zit slechts twee jaar tussen het EK-debuut van de Oranjemannen in 2020 in Trondheim en het aanstaande eindtoernooi in Boedapest. Toch wordt er door de rest van Europa heel anders naar Nederland gekeken.

Advertentie

Op Noors grondgebied debuteerde het Nederlands team in januari 2020 op een EK. Tegen Duitsland en latere winnaar Spanje ging Oranje er als ‘groentje’ met duidelijke cijfers af. De overwinning in Letland ging de boeken in als eerste op een Europees kampioenschap.

De ploeg is twee jaar verder. Toon Leenders, Tim Remer en keeperstrainer Gerrie Eijlers zijn gestopt. De EK-ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson telt zes debutanten. De IJslander staat al sinds 2017 voor de groep en heeft heel veel zien veranderen.

Steins in Radio HI
“Ik denk dat we een goede tred te pakken hebben”, zegt Luc Steins in Radio HI. Toen Richardsson begon bij het NHV speelde de spelmaker nog op het tweede niveau van Frankrijk. Vijf jaar later vertoont Steins in het tenue van PSG zijn kunsten in de Champions League. “We groeien stilaan richting de subtop.”

Advertentie

De landen die op de ranking hoger staan aanvallen, dat is het doel van Steins. In groep B komt Nederland er drie tegen: Hongarije, IJsland en Portugal. Er zit geen ‘kleintje’ bij. De drie poulegenoten waren een jaar geleden actief op het WK in Egypte. In tegenstelling tot Oranje. Steins: “Waar we staan moet nu blijken. Duidelijk is dat de stijgende lijn er in zit. We kunnen twee keer van Polen winnen in plaats van één keer verrassen.”

Drie kleine nederlagen?
In 2019 plaatsten de Oranjemannen zich als een van de beste nummers drie van de EK-kwalificatiefase voor het uitgebreide eindtoernooi. De afgelopen cyclus moest Nederland alleen Slovenië, waartegen gelijkgespeeld werd, voor laten gaan. “Het gaat de goede kant op, maar de weg naar de medailles is nog lang”, is te horen in de podcast.

“In onze groep is heel veel mogelijk. Het is een beetje cliché, maar iedereen is aan elkaar gewaagd. Of ik met drie kleine nederlagen genoegen neem? Dat ligt aan het vertoonde spel. We moeten ons van onze beste kant laten zien. Maar ik ga wel voor een overwinning”, gaat Steins verder.

Op de kaart
Poule B wordt in Europa gezien als een van de meest spannende. Dat zegt genoeg over de status van Oranje. Er wordt met meer respect naar het Nederlands team gekeken. “We kunnen ons de aankomende weken nog meer op de kaart zetten”, besluit Steins. “Zodat meer jongens een kansje krijgen zich in grotere competities te kunnen laten zien. Dan kunnen we stappen blijven maken.”

Foto: FotoReza

Advertentie