Skip to main content

Verrassende aanpak bij BENE-Leaguedebutant: “Als je voor Hubo Handbal speelt moet je de ambitie hebben om verder te komen”

Het Belgische Hubo Handbal gaat aankomend jaar debuteren in de BENE-League. Aan het roer van de fusieclub die voor een verrassende aanpak kiest? Landgenoot Peter Portengen (56).

Advertentie

Wie denkt dat Hubo Handbal het met de beste spelers van Initia Hasselt, Tongeren en met een zak geld gelokte buitenlanders gaat doen heeft het meer dan mis. “Veel meer trainen moet bij deze club de norm worden. Dat moet zorgen voor aantrekkingskracht”, legt Portengen uit.

Bij onder meer Hellas, E&O, Volendam en Dalfsen heeft hij laten zien met veel trainen veel te kunnen bereiken. “Zo zijn ze ook bij mij uitgekomen, denk ik”, vertelt Portengen. Hij spreekt vanuit zijn appartement in Hasselt. “Ik vind op en neer naar Nederland niet zo erg, maar het is wel lekker om na een late training ergens even rustig te kunnen bijkomen. Net als gisteren trainen we vandaag twee keer en dan blijf ik tussendoor in België.”

Topsportprogramma opzetten
Rivalen Initia Hasselt en Tongeren hebben de strijdbijl begraven en gaan onder één vlag verder in de BENE-League. Portengen krijgt de taak de hoofdmacht te leiden. “De derby tussen beide clubs heeft altijd erg gespeeld. Het is maar twintig kilometer rijden. Natuurlijk heb je voor- en tegenstanders, maar ik krijg daar niet zoveel van mee. Heb wel andere dingen aan m’n hoofd.”

Advertentie

Naast het vlaggenschip van Hubo Handbal gaat Portengen zich in België ook over de jeugdopleiding van de fusieclub buigen. “We gaan proberen vanaf de jeugd een topsportprogramma op te zetten”, legt de voormalig assistent-bondscoach van de Oranjedames uit. “In België heb je betere teams dan Hubo Handbal. Concreet gezien is het de bedoeling dat ik ‘hiero’ heel veel ga trainen. Veel vaker dan vier avonden in de week zoals bij andere Belgische clubs in de competitie.”

Landgenoten Bram Versteegden en Richard Meinicke, in de lente in het groen van Initia Hasselt, hebben voor de stap naar eredivisionist Houten gekozen. Portengen komt bij Hubo Handbal geen Nederlanders tegen. Spelers als Arber Qerimi, doelman Kevin Siraut, Yme Bertels – een speler met een verleden bij Bevo – en enige niet-Belg Nuno Carvalhais uit Portugal gaan de methode van Portengen ervaren.

Meer dan transfer naar Bocholt
In eigen land heeft bijvoorbeeld landskampioen Aalsmeer geïnvesteerd in een uitgebreid trainingsprogramma. “Dat is in België anders. Naast een veertigurige werkweek wordt er hooguit vier keer getraind. En als het een keer niet past is afzeggen mogelijk. Je ziet Nederlanders die hier heenkomen om met goede spelers te spelen en wat geld op te halen.” Portengen wil benadrukken: “Als je voor Hubo Handbal speelt moet je de ambitie hebben om verder te komen dan alleen een transfer naar Achilles Bocholt.”

In het seizoen 2020/2021 was Portengen werkzaam in de tweede Bundesliga. Met TV Emsdetten startte de Amsterdammer sterk, maar moest hij van het zenuwachtige bestuur van de groen-zwarten toch vroegtijdig vertrekken. Vorige maand pakte Portengen met Oranje brons op het WK Beach Handball in Griekenland

Gelukt bij Hellas
België gaat in januari 2023 debuteren op het WK. Volgens Portengen staat het land te wachten op meer handbal en ook vaker trainen. “Toen ik naar Hellas ging waren veel mensen sceptisch. De groep in Den Haag zat niet te wachten op mij als ‘drammende’ trainer en al helemaal niet op vaker trainen. Toen ik er eenmaal was, was de groep opgelucht dat er eindelijk eens gewerkt ging worden”, lacht Portengen die in 2008 met Hellas landskampioen werd. “Het is gewoon leuk vaker samen op de vloer te staan en zo beter te worden. Dat moet bij deze club ook de norm gaan worden.”

“We moeten bij Hubo Handbal vooral naar de toekomst kijken. Ik verwacht gezien de nieuwe samenstelling niet dat we meteen bij de top-5 van de BENE-League horen. Initia Hasselt eindigde vorig seizoen als tiende, Tongeren negende”, besluit Portengen. “Er moet ook ruimte zijn voor eigen, opgeleide spelers. Het kan best een lastig begin worden, maar als we straks met allemaal gemotiveerde jongens vaker op de vloer staan, wordt het echt leuk. Ik geloof wel in dit project.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie