Skip to main content

Vijf op rij: Jong Oranje als groepswinnaar naar kwartfinale

Ook wedstrijd nummer vijf op het WK heeft Jong Oranje omgezet in een overwinning. Door de spannende zege op Zwitserland (29-31) ontloopt Nederland donderdagavond in de kwartfinale de nummer één van hoofdgroep drie.

Advertentie

Als poulewinnaar van hoofdgroep één kruist Jong Oranje bij de laatste acht met de nummer twee van hoofdgroep drie. Zweden en Frankrijk, beiden vier punten, maken vanavond om 18:00 uit wie Nederland treft en wie met Zwitserland om een halve finaleplaats op het wereldkampioenschap gaat strijden.

Het tevens nog ongeslagen Zwitserland dreef Nederland vanmiddag Skopje tot het uiterste. Met gewaagde keuzes en tactieken kwam de groepsgenoot in de slotminuut terug tot één. De ingevallen Romée Maarschalkerweerd – te veel last van haar knie om lang te spelen, maar vijf minuten voor tijd toch binnen de lijnen – maakte de verlossende goal.

In Noord-Macedonië kwam Jong Oranje maar niet van de vermakelijke Zwitsers af. 1-5, 11-15, 20-24 en zelfs 25-28 was voor de ploeg van Ricardo Clarijs niet genoeg de WK-wedstrijd rustig uit te spelen.

Na de pauze (14-15) had Nikki van der Vorst een knap aandeel in overwinning vijf. Ze loste Bianca Schanssema met overtuiging af. Aanvallend waren zevenvoudig doelpuntenmaker Loïs van Vliet, Daphne Luchies – zes uit zes – en Jalisha Loy belangrijk voor Jong Oranje. Laatstgenoemde werd na de winst naar voren gehaald als ‘MVP’.

De kwartfinale met de nummer twee van hoofdgroep drie staat donderdagavond om 18:00 op de planning. Aansluitend om 20:30 komt Zwitserland op de vloer in Skopje.

Foto: Hank Prijs

Advertentie