Skip to main content

Vijf tips voor ’te’ fanatieke handbalouders langs het veld

Je staat als ouder langs de lijn en gaat helemaal op in het spel van je kind. Even lijkt het weer alsof je zelf de bal vast hebt en dat werkt door in je eigen fanatisme. Toch is het erg waarschijnlijk dat je kind de wedstrijd ‘iets’ anders ervaart dan jijzelf. Daarom hieronder vijf tips voor overfanatieke ouders langs de zijlijn: 

1. Laat je kind zelf zijn sport beleven
Probeer niet je eigen ambities op je kind te projecteren. Je kind moet bepalen op welk niveau en hoe intensief hij of zij wil sporten. Pas dan beleeft een kind echt plezier aan zijn of haar sport.

Advertentie

2. Moedig aan maar coach niet mee
Als ouder aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. De coach is verantwoordelijk voor het coachen van zijn of haar ploeg. De tips die jij als ouder geeft kunnen dan ook totaal het tegenovergestelde zijn van de tips die de coach geeft.

3. Moedig alle kinderen aan
Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Alle kinderen aanmoedigen geeft iedereen een goed gevoel.

4. Geef zelf het goede voorbeeld
Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms zit het mee en soms tegen. Dat hoort bij sport, respecteer dat. Dan leer je de kinderen ook respect hebben voor de wedstrijdleiding.

5. Draag uit dat plezier voor presteren gaat
In plaats van “heb je gewonnen” kun je ook aan je kind vragen “was het leuk?” of “hoe ging het?” Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je dat plezier voorop staat.

Heb je nog andere suggesties? Plaats ze onder dit bericht of op onze Facebookpagina.

Foto: Ralph Kamphuis

Advertentie