Skip to main content

Met deze vijf tips heb je de scheidsrechters nooit meer tegen

Ken je dat? Scheidsrechters die echt altijd alles affluiten wat jij doet? Dan hebben we nieuws voor je: dit ligt waarschijnlijk helemaal aan jezelf. Hieronder vind je vijf tips waarmee je voorkomt dat de scheidsrechter de pik op je krijgt.

Advertentie

Focus in de eerste plaats op je eigen spel – Er is niemand anders die zoveel invloed heeft op jouw prestaties als jijzelf. Focus je dus gewoon altijd in de eerste plaats op je eigen spel. Op alle andere factoren heb je simpelweg een stuk minder invloed en het zou dus zonde zijn als je daar energie aan verspilt. Hoevaak heb je een scheidsrechter gezien die zijn beslissing aanpast omdat jij tegen hem of haar aan staat te schreeuwen? Precies, nooit.

Reageer altijd rustig – Scheidrechters hebben het tijdens de wedstrijd soms zwaar te verduren. Niet alleen door wat er tegen ze wordt gezegd maar vooral door de manier waarop er dingen tegen ze wordt gezegd. Het is vaak de agressieve houding van spelers of speelsters die irritatie opwekt bij het scheidsrechtersgilde. Mocht je dus toch willen reageren. Benader de scheidsrechter dan altijd rustig. Zowel verbaal als non-verbaal.

Communiceer – Het feit dat we je afraden om een arbiter luidruchtig te benaderen wil niet zeggen dat je niets aan hen mag vragen. Vraag rustig om uitleg wanneer je denkt dat het nodig is. Sluit altijd af door begrip te tonen richting de scheidsrechter. Handbal kan erg snel gaan, dus accepteer dat hij of zij soms dingen anders ziet.

Advertentie

Geef complimentjes – Scheidsrechters houden, net als andere mensen, van een complimentje op z’n tijd. Dat wil niet zeggen dat je de slijmbal moet uithangen en na elke beslissing ‘Goed gezien scheids’ hoeft te roepen, maar af en toe een complimentje kan wel helpen. Zorg dat het niet cynisch overkomt, want dat kan je een tijdstraf kosten. Durf ook na de wedstrijd gerust aan te geven dat je vond dat ze het goed deden.

Wees niet onsportief – Wie zoet is krijgt lekkers. Wie stout is de roe. Dat werkt in het veld niet anders. Onsportief gedrag zal altijd bestraft worden en dat is maar goed ook. Schwalbes, provocerend gedrag of fysiek geweld zullen uiteindelijk altijd in jouw nadeel zijn. Ook wanneer er later wel echt iets aan de hand is.

Foto: Luc van Leeuwen

Advertentie

Join the discussion One Comment