Skip to main content

Volkers: Hoop niet dat ik mijn vliegticket moet verscheuren

By 5 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Oranje bewees zichzelf zondagavond een slechte dienst door het openingsduel op het EK in Zweden te verliezen. Niet alleen was het spel ondermaats, ook lijkt de hoofdfase van het kampioenschap ver weg. Journalist John Volkers vreest voor de swingende handbalploeg van weleer.

Advertentie

“Wester was ondermaats. Ze had drie stops uit zesentwintig schoten”, noemt de journalist van de Volkskrant als simpel voorbeeld voor de vormcrisis van de handbalsters. “Het spel sluit aan bij dat van de Olympische Spelen. Waar Nederland, buiten de wedstrijd tegen Brazilië, ook niet sterk speelde.”

“De coach staat erg alleen”

Volkers is na het eerste EK-duel niet overtuigd van de nieuwe technische staf. “De coach staat erg alleen”, vertelt hij. “De afgelopen acht jaar stond er met Henk en Peter een duo. De volkomen onervaren assistent Olga Assink staat achter de bank, terwijl Helle Thomsen ervoor staat te springen. Ook vond ik haar time-outs niet sterk. Ze is moeilijk te verstaan.”

Linkerhoek
Na de onterechte rode kaart van Dulfer kon Nederland de Duitsers moeilijk afstoppen. En aanvallend liep de ploeg tegen een bekend probleem aan. “Vanuit stilstand heeft de ploeg moeite met scoren”, vindt de sportverslaggever. “Daarom hamert Thomsen op de break-out en de fase daarna. Daar werd veel uit gescoord.” Het mislukte lobje van Polman vier minuten voor tijd bezegelde het lot van de nationale ploeg.

Advertentie

“Op een gegeven moment staat zelfs Lois Abbingh in de hoek”

De keus van Thomsen om géén specialistische vervanger op te roepen voor Martine Smeets krijgt na de verliespartij kritiek. Volkers kan zich daarin vinden. “Op een gegeven moment staat zelfs Lois Abbingh in de hoek”, analyseert de journalist. “Smeets is te vaak geblesseerd en verder zijn we matig vertegenwoordigd op de linkerhoek. Heel anders dan op de rechterhoek, bijvoorbeeld. Waar Bont en Malestein goed speelden.”

Tussenfase
De eerste drie landen van de poule gaan door naar de tussenfase. In de tussenfase nemen de landen de punten mee die ze hebben behaald tegen de ploegen die ook de groepsfase hebben overleefd. “Ik hoop niet dat ik mijn vliegticket moet verscheuren”, vreest Volkers, die op zaterdag afreist naar Zweden. “Maar Nederland staat er niet goed voor. Ik ga ervan uit dat ze tegen Polen winnen. Als ze dan verliezen van Frankrijk, dan gaan ze met nul punten naar de tussenronde. Dat is geen goed vooruitzicht.”

“Dat is geen goed vooruitzicht”

Dinsdagavond spelen Thomsen en haar dames tegen Polen. De opponent verloor met duidelijke cijfers van Frankrijk (31-22). Weet Oranje het juiste ritme te vinden?

Advertentie