Skip to main content

“Voor de titel gaan is altijd kicken”

By 13 februari 2020Eredivisie, Voorpagina

Met een zege in Emmen kan Quintus de play-offs om promotie naar de BENE-League nauwelijks meer ontgaan. Het trainersduo Rob Vis en Jack van Lier heeft de Heulse formatie aan het draaien.

Advertentie

Een jaar geleden kwam Vis na het vertrek van Alex Curescu en Jos Klepke samen met Marco de Bakker voor de groep. Eerstgenoemde heeft spelend een verleden bij Quintus. Een handblessure dwong Vis ertoe te stoppen. “Op mijn zestiende ben ik jeugdteams training gaan geven. Dan ga je papiertjes halen, omdat je mensen zo goed mogelijk iets wilt leren. Het eerste leiden was een meerjarenplan. Ik had niet verwacht dat ik op mijn 29ste al voor de groep zou staan”, opent Vis het gesprek.

Met een onvervalst Westlands accent vertelt de trainer/coach van de eredivisionist enthousiast verder. “Na de maanden in de BENE-League wilde zowel de groep als ik graag verder met elkaar. Ik had het tweede met Jack van Lier al eens onder mijn hoede. We zagen de klus samen zitten”, zegt Vis. “Een mooie groep bleef binnenboord en voor de titel gaan is altijd kicken.”

Nieuwe generatie
Quintus koos voor de jonge trainersstaf. “Ik denk dat mijn stijl valt te omschrijven als fanatiek, bevlogen en tactisch onderlegt”, somt de oud-divisiespeler van Quintus op. “Mijn communicatiestijl is vrij direct. Ik kan een speler met de grond gelijk maken en na de tijd samen in de kantine wat drinken. Ik denk dat zowel Jack als ik dit goed kunnen scheiden. Meerdere spelers hebben we tegen E&O heel lang op de bank gelaten of zelfs niet laten spelen. Daar hebben we op dat moment geen moeite mee, daarvoor zijn we aangesteld.”

Advertentie

“Jeugd gaat niet meer zitten en de mond houden”

“Het team is belangrijker dan het individu”, gaat Vis verder. “Alleen ‘we’ telt in de teamsport. Ik denk dat wel goed zit bij Quintus. De jongens slikken veel van ons. De nieuwe generatie gaat anders om met coaching. Jeugd gaat niet meer zitten en de mond houden. Men vindt ergens iets van. Daar moet je mee om kunnen gaan. We zijn eerlijk tegen elkaar. Als ik een slippertje maak zal ik dat toegeven.”

BENE-League
Wanneer het fluitje klinkt is Vis even niet meer goede vrienden met zijn clubgenoten. Na een stroeve competitiestart gaat Quintus aan kop in de eredivisie. Het zorgt voor een tweestrijd in Kwintsheul. “De winnaar van de play-offs gaat naar de BENE-League. En ik moet eerlijk zijn: over promoveren zijn de meningen in Kwintsheul erg verdeeld. De afgelopen drie seizoenen heeft Quintus in de BENE-League weinig succes geboekt.”

“Kwalitatief zijn we op dit moment niet goed genoeg om in die competitie uit te komen, daar moeten we ook reĆ«el in zijn. Ik denk dat we tegen Hellas gaan spelen in de play-offs. Alle wedstrijden met Hellas zijn spannend geweest, dit biedt dus een goed perspectief voor de toeschouwers. Kampioen worden is het hoofddoel en als dat lukt zal er gepraat worden over volgend seizoen”, biecht Vis op. “Misschien moeten we gaan kijken naar samenwerken.”

Samenwerken
In de buurt van Quintus hebben WHC en Hercules de handen ineen geslagen. “Voor hen werkt dat heel goed. Ze staan in het linkerrijtje van de eredivisie. Als Quintus goed voor de dag wil komen in de BENE-League moet misschien gedacht worden aan samenwerken met Hellas. Al zal dat nog een hele klus zijn. Zeker op gevoelsniveau. Clubs willen natuurlijk hun eigen cultuur bewaken”, besluit Vis.

“Ik ga heel graag met deze gasten op stap”

Toekomstmuziek. Eerst moet de jonge hoofdtrainer samen met compagnon Van Lier Quintus naar de titel helpen. “Langzaam vallen puzzelstukjes op zijn plaats. Toen ik een jaar geleden voor de groep kwam, was het nog los zand. Dat hebben we, denk ik, goed weten te tackelen. Ook zijn we beter gaan spelen. Ik ga heel graag met deze gasten op stap”, lacht Vis. “Maar als je veel wint is het natuurlijk makkelijk lullen. Hoe wij er volgend seizoen voor staan is voor latere zorg.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie