Skip to main content

Waarom de Lions best eens zouden kunnen verrassen tegen Nantes

By 12 februari 2016Artikelen

Aankomende zaterdag spelen de OCI-Lions hun eerste groepswedstrijd in de EHF Cup tegen het Franse HBC Nantes. Een historische wedstrijd, aangezien het voor het eerst is dat een Nederlandse club is doorgedrongen tot de groepsfase van de EHF Cup. De Limburgers versloegen in de vorige ronde het Bosnische Banja Luka en bereikten zo de laatste 16. Een geweldige prestatie, maar wat zijn precies de kansen? Handbal Inside zocht uit waarom de Lions morgen misschien wel eens zouden kunnen verrassen.

Advertentie

Toen er geloot werd voor de groepsfase was de vreugde misschien nog wel groter dan direct na de gewonnen wedstrijd tegen Banja Luka. Met Holstebro, Göppingen en Nantes kwamen er drie schitterende tegenstanders uit de koker. Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Misschien wel de drie grootste handballanden van Europa. Wat wil je als Nederlandse club nog meer? Natuurlijk hoopt iedereen met een Lions-hart nu op meer. Maar mogen we dat wel verwachten? Nee, zo eerlijk kunnen we wel zijn. Doorkomen in deze groep is niet realistisch, maar waarom zouden de Lions niet voor een verrassing kunnen zorgen en wat punten kunnen halen? Wie had er verwacht dat Duitsland Europees kampioen zou worden? Precies.

Het fysieke aspect
Een belangrijk in het oog springend verschil tussen beide teams is het fysieke verschil. Eén van de kleinste spelers van Nantes is 1.84 meter. Het is Jordan Camarero, met 85 kilo schoon aan de haak ook niet echt een lichtgewicht. Camarero speelt voornamelijk als hoekspeler, maar kan ook als opbouwer uit de voeten. Ter vergelijking: middenopbouwer en spelmaker Luc Steins is 1.73 meter en weegt 73 kilogram. Normaal wordt dit gezien als een flink nadeel voor de Nederlanders, maar is dat wel zo? Laten we het eens omdraaien. Steins & co hebben al lang en breed bewezen tegen grote en sterke tegenstanders goed te kunnen handballen. Met het Nederlands team tegen tegenstanders als Kroatië, Noorwegen, Rusland, Wit-Rusland en Zwitserland en met de Lions in de Europa Cup-wedstrijden tegen Banja Luka bleven de kleine Limburgers eenvoudig op de been. Voor Nantes is het spelen tegen een team als de Lions wél nieuw. Nantes is in de Franse competitie gewend om tegen spelers als Karabatic en Mikkel Hansen te spelen. Hoe zullen zij omgaan met de kleine beweeglijke Limburgers?

Zitten de Fransen te wachten op kleine muggetjes die in hun gezicht vliegen?

De offensieve dekking
Een belangrijk punt in de wedstrijd zal de dekking van de Lions worden. Tegen Banja Luka speelden de Limburgers een zeer offensieve dekking, waar de Bosniërs drie wedstrijden lang geen antwoord op hadden. Luc Steins verdedigde als puntspeler soms bijna óp de middenlijn, terwijl zijn kompanen Lino Jansen, Ivo Steins of Tim Mullens vaak ook buiten de 9-meter te vinden waren. Hoe gaan de grote sterren van Nantes daarmee om? Zitten ze te wachten op allemaal kleine muggetjes die de hele tijd in hun gezicht vliegen? En zijn ze er überhaupt wel op voorbereid?

Advertentie

LionsDekking3

De snelle tegenaanval
Maar waar misschien wel de meeste kansen liggen voor de Lions is in de snelle tegenaanval. Tegen de grote, sterke dekking van de Fransen zal het lastig doorkomen zijn. De doelpunten zullen daarom voornamelijk gemaakt moeten worden in de snelle tegenaanval. Nadeel is wel dat één van de grote wapens hierin, rechterhoek Serge Heijnen, geblesseerd is. Toch is dit het spelletje wat bij alle Lions-spelers op het lijf geschreven staat. De ploeg is onvermoeibaar en steekt conditioneel prima in elkaar. Hoe lang zal het duren voor de Franse sterren gefrustreerd raken door de fanatieke offensieve dekking van de Lions waarna er in de tegenaanval makkelijke doelpunten gemaakt worden? Zijn de Fransen überhaupt wel naar Nederland gekomen om 60 minuten heen en weer te rennen? Mochten de Lions het voor elkaar krijgen de Fransen over het kookpunt te brengen, dan is er misschien wel wat moois mogelijk.

OCI-Lions tegen HBC Nantes begint morgen om 19.30 uur en is te volgen via de livestream van de Lions.

Foto: Jaap van der Pijl

Actie

Advertentie

Join the discussion 4 Comments