Skip to main content

“We zijn als titelverdediger een outsider in Spanje”

By 3 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Het WK gaat voor Oranje beginnen. Journalisten Richard van der Made, John Volkers en Raymond Koning wagen zich aan een voorspelling.

Advertentie

Richard van der Made (NOS Sport)
Nederland verdedigt de wereldtitel zonder enorme druk. De verwachtingen zijn door de recente resultaten en een niet wedstrijdfitte Polman niet zo hoog voor dit toernooi. Dat kan een voordeel zijn, zo vaker gebleken. De afstraffing door Frankrijk heeft ongetwijfeld wel zijn sporen nagelaten. Wat lieten we ons overrompelen. Als Nederland dinsdag tegen Zweden speelt, weten we meer over wat reëel is op dit WK en vanuit daar kan toch weer iets moois ontstaan. 

De ontmanteling vorige week tegen de Noorse vrouwen was wel weer even schrikken. Het herstel was daarna wel goed, maar Noorwegen en Frankrijk zijn wat mij betreft de twee grote favorieten voor het goud. Ik tip Noorwegen als winnaar. Daaronder komt een grote groep met landen als Zweden, Rusland, Spanje en ook Nederland. We zijn als titelverdediger een outsider in Spanje met een mooie mix van enorm veel ervaring en exceptioneel talent. 

John Volkers (voormalig Volkskrant, nu Handbal Inside Magazine)
Top-3 lijkt me Frankrijk, Noorwegen en Rusland. Spanje, Zweden, Nederland, Kroatië, Denemarken, Duitsland en zelfs Hongarije battelen om de posities vier tot en met acht. Nederland heeft de pech aan de zware kant van het toernooi te zitten. In de kwartfinale moet je het mogelijk opnemen tegen Olympische finalisten Frankrijk en Rusland. Dit is geen varkentje dat je zomaar kunt wassen. 

Advertentie

Een lastig toernooi. Nederland niet op zijn best. Topprestatie als ze bij de beste twee komen van de hoofdfase. Daarna valt de slagboom, me dunkt. Ik hoop dat mijn blik op naderende bewolking het team inspireert. 

Raymond Koning (Ziggo Sport)
We moeten vooral niet vergeten dat het Nederlands team in 2019 ongelooflijk veel geluk heeft gehad. Drie nederlagen en toch nog wereldkampioen worden, dat is echt bijzonder. We teren wat in op die roem met een vijfde plaats op de Spelen en plek zes op het EK. Dat EK was jammer, daar liep het echt niet.

In Tokio had ik er wel een goed gevoel over, maar werden we overlopen in de kwartfinale. Tot die tijd was het spel gewoon goed, ook tegen de Noren. En eigenlijk is er aan de selectie ook niet heel veel anders dan in 2019: wat meer dynamiek op de hoeken, wat meer snelheid, alleen minder ritme. Als dat “ons” opbreekt, dan moet dat maar. Dat is ook sport.

Wint Nederland de sleutelwedstrijd in de groep van ‘dark horse’ Zweden en groeit de ploeg met Estavana in het toernooi, dan is de kwartfinale het doel en denk ik dat de halve finale het eindstadium is. Word je derde, dan doe je het gewoon heel goed.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie