Skip to main content

“We zouden graag de halve finale willen halen”

De teleurstelling van de zesde plaats op het afgelopen EK moet de aankomende weken op het wereldkampioenschap worden weggespoeld. Op zijn tweede eindtoernooi als bondscoach van Oranje mikt Per Johansson op een plaats bij de laatste vier van de wereld.

Advertentie

“We hebben hard gewerkt met elkaar en zijn voor dit eindtoernooi meer klaar dan een jaar geleden.” De Zweedse trainer/coach van Nederland verstopt zich niet.

Wat heet: Johansson heeft veel vertrouwen in het WK dat vanavond met de groepswedstrijd tegen Argentinië begint. “Op papier hebben we een betere ploeg dan een jaar geleden. Dat is aangenaam voor een coach. Bijvoorbeeld in de opbouwrij hebben we meer keuzes en kwaliteit”, vindt Johansson.

Harde afspraken gemaakt
Na zwangerschap zijn Lois Abbingh en Tess Lieder terug. Larissa Nusser is hersteld van een zware knieblessure en ook positiegenoot Estavana Polman oogt frisser dan een jaar geleden in Slovenië.

Advertentie

“Op het EK van vorig jaar heb ik de groep leren kennen in moeilijke situaties. Hoe reageert iemand bij verlies of wanneer een speelster heel lang op de bank zit?”, vervolgt Johansson die tijdens de afgelopen weken ook veel praatsessies heeft georganiseerd. “Ook hebben we het playbook strakker doorgenomen. We hebben harde afspraken gemaakt. We kennen elkaar beter.”

Plekken achter favorieten.
“We zouden graag de halve finale willen halen”, biecht de bondscoach van Oranje op. In de eerste week van het WK ontloopt Nederland de titelfavorieten. “Noorwegen, Frankrijk en Denemarken zijn de sterkste landen. Voor de plekken daarachter zie ik mogelijkheden voor ons. Daar willen we zijn.”

Een hoge uitnotering op het WK zou met de Spelen in Parijs in aantocht treffen, want in Denemarken, Noorwegen en Zweden wordt ook uitgemaakt welk land zich direct plaats voor het belangrijkste eindtoernooi. De wereldkampioenschap kwalificeert zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen terwijl de nummers twee tot en met zeven naar het OKT gaan.

17:30
Nederland – Argentinië begint om 18:00. Viaplay zendt vanaf 17:30 een voorbeschouwing uit. Oud-internationals Martine Smeets en Maura Visser zitten als analisten in de studio in Hilversum.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie