Skip to main content

Weer net niet voor Quintus

Wat waren ze er dichtbij, de handbalsters van Virto/Quintus. Twee doelpunten meer en ze hadden de finale om de landstitel bereikt. De 23-21 overwinning op Dalfsen was na de 21-25 nederlaag vorige week net niet genoeg. Na de verloren bekerfinale de tweede dreun binnen drie dagen voor de Heulse ploeg.

Advertentie

Zo kwam er een abrupt einde aan een seizoen dat zo’n schitterend slot leek te krijgen. Maar eerst ging het op Hemelvaartsdag voor de beker net mis tegen VOC (26-27) en gisteren in de eigen Eekhouthal moest het team van coach Alex Curescu de gifbeker verder leegdrinken. Veel tranen en diep bedroefde gezichten. Waarom lukte het weer niet?

Daisy Hage, die beide wedstrijden wél haar sterke niveau haalde, probeerde naar een verklaring te zoeken: ,,We misten de overtuiging op de beslissende momenten. Je hebt kwaliteit nodig voor dit soort wedstrijden, maar ook extra lef om de acties te maken en risico te nemen. Dat ontbrak bij sommige speelsters.”

Op de inzet van de Westlandse handbalsters viel niets af te dingen. Ze knokten en toonden een bewonderenswaardige inzet. Dat was alleen niet genoeg tegen Dalfsen, dat ondanks de jeugdige leeftijd over meer handbalkwaliteit beschikte. Succescoach Peter Portengen van de regerend landskampioen: ,,Dat gaf de doorslag. Wij begonnen niet goed. Dat was de spanning voor de jeugdige talenten in mijn ploeg. Maar in de tweede helft hebben we het beter opgepakt.”

Advertentie

De openingsfase was voor Quintus. 5-1 binnen tien minuten en 8-4 na een kwartier. Op dat moment had de thuisclub al snel de achterstand van vorige week weggepoetst. Het probleem was alleen, dat de 9-7 voorsprong bij de rust veel hoger had moeten zijn. Legio kansen werden onbenut gelaten en het balverlies was, aan beide kanten, in die fase schrikbarend. Direct na het wisselsignaal van de voortreffelijk leidende arbiters Van de Beek en Egberts liet Quintus zich overrompelen.

Binnen zes minuten was het 9-10 en kon het spektakel opnieuw beginnen. Uiteindelijk bleek de krachtsinspanning om steeds maar weer die vier doelpunten verschil goed te maken te zwaar. Telkens als Quintus scoorde, zorgde Dalfsen aan de andere kant, ondanks sterk keeperswerk van Marieke van der Wal, voor de aansluitende treffer. Toen Daisy Hage 21-17 scoorde, leek het wonder alsnog te gebeuren. Maar het doelpunt werd vanwege een foutieve sper afgekeurd. Bij 23-20 steeg de spanning tot een kookpunt, maar de noodzakelijke treffer wilde maar niet vallen. De krachten vloeiden weg en zo eindigde een sterk seizoen toch nog zonder hoofdprijs en in mineur.

Doelpunten Quintus: Anouk Zwinkels (7), Daisy Hage (6), Tessa van Zijl (4), Cynthia Grift (2), Tamara Haggerty, Britt van Steekelenburg, Susan de Bakker en Sabine Vollebregt.

Doelpunten Dalfsen: Yara Nijboer (7), Roos van Leeuwen (5), Ana Pavkovic (4), Fabienne Logtenberg (2), Angela Steenbakkers, Tess van Buren en Larissa Nusser.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Het was een geweldige happening in Kwintsheul. Het handbal was niet altijd even mooi, maar de spanning vergoedde alles. Vanwege het scoreverloop bleef de partij het aankijken meer dan waard. Dan weer had Quintus met prima acties het initiatief, dan weer was Dalfsen de bovenliggende partij. De veerkracht van beide partijen was formidabel. Mentaal werd er veel gevraagd van de speelsters. Soms werd die druk te groot, maar uiteindelijk bleven ze knap overeind.

Scheidsrechters (*****): Ferry van de Beek en Niels Egberts floten een voortreffelijke wedstrijd. Er zat enorm veel spanning op het duel, maar zij bleven onder alle omstandigheden de situaties correct inschatten. Ze lieten zich niet beïnvloeden door toeschouwers, speelsters of coaches. Ze hadden het duel van begin tot het einde onder controle. Zo’n zwaar beladen duel met zo’n spectaculair scoreverloop op die manier in goede banen leiden verdient vijf sterren, mede ook voor het uitstekende seizoen van het tweetal!

Beste speelsters: Bij Quintus speelde Daisy Hage een goede wedstrijd. De keepsters Rinka Duijndam en Marieke van der Wal waren ook solide en dat gold ook voor de jeugdige Yara ten Holte in het doel van Dalfsen. Daar viel vooral Yara Nijboer op door haar sterke acties. In totaliteit demonstreerde de ploeg van coach Peter Portengen een sterker collectief en een betere spelopbouw.

PETER LOTMAN/AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT

Foto: FotoReza

Advertentie