Skip to main content

Wie is EK-ganger Tom Jansen?

Na een goede week in Gdansk mag Tom Jansen zo maar mee naar het EK. Maar wie is toch die rechteropbouwer met een sterk schot die nagenoeg de hele EK-kwalificatiefase ontbrak?

Advertentie

Jansen is 23 en speelt voor tweede Bundesliga-club TV Grosswallstadt. Het liefst spreekt hij Duits, want Jansen is niet in Nederland, maar over de grens opgegroeid.

Beide ouders van de EK-ganger komen uit Nederland, waardoor hij sinds een aantal jaar op de radar bij bondscoach Erlingur Richardsson staat. In 2018 debuteerde Jansen tijdens een vierlandentoernooi in Houten namens het Nederlands team.

Bijna honderd competitiegoals
De afgelopen twee seizoenen is het snel gegaan met de linkspoot. In 2020 maakte hij vanuit de derde Bundesliga de overstap naar het tweede niveau van Duitsland. Jansen is in zijn tweede seizoen voor TV Grosswallstadt behoorlijk op schot.

Advertentie

De rechteropbouwer van Oranje heeft er in negentien wedstrijden in Duitsland al 96 in liggen en 42 assists gegeven. Door zijn schotscherpte heeft hij zich de afgelopen dagen bij pijntjes bij afwezige positiegenoten Kay Smits en Niels Versteijnen in het tenue van Oranje mogen laten zien. Gisteravond tegen thuisland Polen maakte Jansen vijf uit zes.

In totaal zes debutanten
Het frisse gezicht is een van de achttien EK-gangers. Vijf andere spelers gaan net als Jansen in Boedapest op voor hun debuut op een groot eindtoernooi: Florent Bourget, Dennis Schellekens (beide Volendam), Alec Smit (SønderjyskE), Ivar Stavast (HC Elbflorenz Dresden) en Rutger ten Velde (TuS Ferndorf).

Advertentie