Skip to main content

“Ik wil mezelf tot m’n twintigste de kans geven”

Op zestienjarige leeftijd speelde hij met OCI-LIONS in de EHF Cup: Alec Smit. De tiener maakte afgelopen zomer de overstap naar HSG Nordhorn-Lingen. In de tweede Bundesliga leeft Smit het gewilde profbestaan.

Advertentie

In 2017 behaalde Alec Smit zijn gymnasiumdiploma. “Toen heb ik ervoor gekozen om te investeren in het handbal”, begint de 18-jarige rechterhoekspeler aan een van zijn vele, goed uitgedachte zinnen. “Ik wilde het avontuur aangaan en iedere dag bezig zijn met handbal. Ik hoefde LIONS niet te verlaten en was nog niet uitgeleerd, maar wilde de beroepssport ingaan.”

Nicky Verjans
Met de nationale jeugdselecties kwam Smit vaak in Nordhorn voor verschillende oefentoernooien. “HSG Nordhorn-Lingen werkte vaak met drie linkshandige spelers in de selectie, maar wilde daar afgelopen zomer een vierde aan toevoegen”, wordt Smit enthousiast. “Er was nog plaats en budget. Nicky Verjans heeft toen mijn naam laten vallen.”

“In Nederland moet je tophandbal altijd combineren met werk en school”

Met een diploma op zak trok de international de stoute schoenen aan en verhuisde naar Duitsland. “Het heeft me altijd geïnteresseerd hoe de handbalsport in Duitsland leeft”, vertelt Smit. “In Nederland moet je tophandbal altijd combineren met werk en school. Ik wil mezelf tot m’n twintigste de kans geven om te kijken of ik geschikt ben voor de top. Ik kan me iedere dag focussen op de training en de aankomende wedstrijd.”

Advertentie

1999
De gemiddelde leeftijd in de tweede Bundesliga ligt veel hoger dan in de BENE-League. “Ik ben een van de vijf jongens van het jaar 1999 die in de tweede Bundesliga speelt”, lacht de Limburger. “In de BENE-League had ik nog veel kunnen leren, maar ik wilde per se kijken hoe het profleven is. In Duitsland kan ik nog sneller en betere stappen maken.”

“Hier kan ik nog sneller en betere stappen maken”

In het rood-zwart van de ploeg waar ook landgenoten Leenders, Miedema en Verjans actief zijn, kan Smit op steeds meer speeltijd rekenen. “De coach heeft vertrouwen in me”, vertelt de rechterhoekspeler. “Maar was in het begin ook realistisch. Bij LIONS was speeltijd, succes en spelen om de prijzen gegarandeerd. In de eerste zes maanden bij HSG Nordhorn-Lingen heb ik me moeten bewijzen. Ik merk dat ik beter ben geworden.”

Na de zomer
Het contract van Smit over de grens loopt af. “Maar we zijn al in gesprek geweest en zoals het er nu uit ziet is de kans groot dat ik ook na de zomer hier speel”, klinkt hij gelukkig. De maatschappelijke carrière van de gymnast moet nog even wachten. “Over een jaar of twee maak ik de balans op. Tot die tijd wil ik zo ver mogelijk komen.”

Foto: FotoReza

Advertentie