Skip to main content

“Winnen van de landskampioen, dat zorgt voor een boost”

Ondanks de nipte overwinning van Hurry-Up op Aalsmeer (29-28) is de achterstand van de Zwartemeerders op de topploegen in de HandbalNL League nog altijd groot. Toch is uitblinker onder de lat Boris Tot (23) in een zeer goede stemming.

Advertentie

Met belangrijke reddingen in de slotfase had Tot een groot aandeel in de eerste competitiezege van Hurry-Up in 2021. Ook een week eerder tegen Bevo viel de Kroatische goalie op. “In dit tweede seizoen geloof ik veel meer in mezelf”, opent Tot het gesprek. 

In de zomer van 2019 kwam de sluitpost over uit Oostenrijk. “Daar heb ik drie maanden gespeeld voor een club op het tweede niveau. Door een blessure waren zij in het slot van de promotiestrijd op zoek naar een extra keeper. Uiteindelijk zijn we tweede geworden en niet omhoog gegaan. Toen ben ik om me heen gaan kijken.”

Limiet
Na het korte avontuur bij Brück wilde Tot voor zijn kans in Europa gaan. “Ik wil niet als ik 40 ben mezelf een lafaard voelen. Daarom heb ik mijn geboorteland verlaten”, legt hij uit. “Kroatië is een écht handballand en ik heb daar mijn kans op het hoogste niveau gehad, maar ik wilde een andere weg bewandelen om te kijken wat mijn limiet is.”

Advertentie

Samen met teamgenoten Dragan Vrgoc, Petar Puljic – waarmee de doelman als tiener in Kroatië al eens samenspeelde – en Tiago Azenha werkt Tot voor een sponsor van Hurry-Up. “De routine is fijn. Het is werken en dan trainen. Het houdt me bezig. Daardoor kun je ook de vrije momenten waarderen. Ik voel me lekker.”

Heel vaak uitverkocht
En dat is te zien. Tot is sinds de herstart van de HandbalNL League een van de lichtpunten bij de formatie van Joop Fiege. “De punten tegen Aalsmeer zijn niet alleen belangrijk voor de ranglijst, maar vooral voor het gevoel in de ploeg”, legt Tot uit. “Winnen van de landskampioen, dat zorgt voor een boost. We komen Aalsmeer snel weer tegen en weten dat er kansen voor ons liggen.”

“Er is een leuke mix in de ploeg. Met verschillende nationaliteiten en leeftijden. Dat wordt wel eens niet zo goed begrepen in Nederland, geloof ik. Maar wij hebben het erg naar ons zin bij Hurry-Up. Het is in Zwartemeer heel vaak uitverkocht. Zij helpen ons over een dood punt heen. Nu moeten we het zelf doen”, vertelt Tot.

Constanter worden
De Kroaat besluit gedreven: “Ik wil het liefst uitgroeien tot de beste keeper van de BENE-League en dan mogelijk een stapje maken. Maar dan moet ik constanter worden. Eerst moet het de aankomende weken in de HandbalNL League gebeuren.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie