Skip to main content

Wit-groen zit De Jong nog altijd lekker

Ook voormalig jeugdinternational Mirthe de Jong (20) kreeg telefoon van geïnteresseerde clubs, maar besloot in tegenstelling tot leeftijdsgenoten Quintus trouw te blijven. Zonder spijt, want in het wit-groen heeft ze heel veel plezier. “Er is veel gebeurd in Kwintsheul en op dit moment is er meer rust.”

Advertentie

Topschutter Judith van der Helm besloot in de winter Alieke van Maurik naar VOC te volgen. “Of dat zeer doet? Nee, maar ik baalde er wel van. Vooral omdat het vriendinnen van je zijn. Ook kon ik in de opbouwrij makkelijk met Judith spelen en stond ze altijd haar mannetje in de dekking. Ook haar gemis hebben we moeten opvangen”, aldus De Jong.

“Ik gun hen de volgende stap”, is De Jong sportief. “Heb zelf ook wel eens in contact gestaan met clubs uit bijvoorbeeld Noord-Holland. Maar na gestopt te zijn bij Jong Oranje, ben ik vooral weer gaan zoeken naar het plezier in het spelletje. Dat is gelukt en nu combineer ik spelen in de eredivisie met mijn rechtenstudie in Rotterdam. Soms moet je keuzes maken en ik zie extra reistijd bovenop de studie nu niet zitten.”

Schulte en Loose
De behendige opbouwspeelster straalt in het shirt van Quintus veel kracht uit. Dat moet ook, want ze is de aanvoerder van de nummer vijf van de eredivisie. “Er is veel gebeurd in Kwintsheul en op dit moment is er meer rust. Zo kunnen we ons focussen op wat er in het veld moet gebeuren. Het plezier is helemaal terug en zeker in de eerste seizoenshelft heeft dat tot veel punten geleid.”

Advertentie

Na veertien competitiewedstrijden stond Quintus al op twintig punten. Zo werd er onder andere bij VZV gewonnen.

“Ook trainer/coach Rolf Schulte en zijn assistent Dirk Loose spelen daar een belangrijke rol in. “Rolf neemt geen onrust met zich mee. Soms vind ik hem zelfs te rustig. Hij benadert ons altijd vanuit het positieve. Dirk geeft ons handballend veel tips en zelfvertrouwen. Dan zegt hij tegen me dat ik vaker mijn onderhandse schot moet pakken. Zo heb ik dit seizoen al vaker kunnen scoren. Dat maakt het leuk.”

Oudste is 22
Bij Gemini uit Zoetermeer speelde De Jong in de jeugd samen met speelsters als Nyala Krullaars en huidige teamgenoot Phoebe Muller. “Ook bij die club ben ik zo lang mogelijk gebleven tot je aansluiting vindt bij Jong Oranje en toch naar wat meer snakt. Ik ben wel een clubmens. Ben blij dat ik mijn kwaliteiten voor Quintus kan blijven inzetten.”

Naast Van der Helm en Van Maurik raakte De Jong ook teamgenoten als Lexie Louwerens (Velo) en Jill van der Zeijden (Verburch) kwijt. “Ieder seizoen beginnen we gewoon weer met bouwen van onderaf”, lacht ze een beetje. “Ik denk dat Tess van der Knaap de oudste van de ploeg is en zij is nog maar 22. Dat zegt heel veel. Een jonge speelster als Jara Datthijn pakt dit jaar haar verantwoordelijkheid. We hebben voor veel uitdagingen gestaan en die zullen blijven komen, maar dat zijn we inmiddels gewend. Kom maar op.”

Uit naar V&L
Zonder al te hoge verwachtingen staat Quintus comfortabel in het linkerrijtje van de eredivisie. “Maar de laatste twee wedstrijden gingen verloren”, besluit De Jong getergd. “Dat voelt niet goed. Aankomend weekend bij V&L moet dat anders.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie