Skip to main content

‘Wonderkind’ Costa zet EK U20 in de hens

By 16 juli 2022Buitenland, Voorpagina

Portugal is een van twee verrassende finalisten van het EK U20. ‘Wonderkind’ Francisco Costa (17) zet zijn thuisland in vuur en vlam.

Advertentie

Door Zweden met 25-24 te verslaan heeft Portugal de eindstrijd op het Europees kampioenschap in eigen land gehaald. Drie tellen voor het eind werd de halve finale beslist. Wie maakte de laatste? Linkspoot Costa.

Sinds enkele maanden is heel Europa bekend met de naam Francisco ‘Kiko’ Costa. Hij is pas zeventien jaar, maar kan nu al leunen op gave statistieken. Een voorbeeld? In twee wedstrijden in de EHF European League met Bundesliga-kampioen SC Magdeburg maakte Costa achttien uit 22.

47 doelpunten
Slechts een beetje over Costa. Nog maar zeventien en al een dragende kracht bij kampioenskandidaat Sporting Clube de Portugal, nuttig in de A-ploeg – tijdens de 28-35 kwalificatiezege van Portugal op Nederland maakte de rechteropbouwer vier uit vier – en nu beslissend op het EK U20.

Advertentie

Met 47 doelpunten mag Costa, die heel graag samenspeelt met zijn 19-jarige broer Martim Costa, zich de topschutter van het EK noemen. In eigen land was Portugal onder meer te sterk voor Denemarken, Polen en Denemarken. In de EK-finale wacht Spanje. In de poulefase werd het 35-36 voor Portugal. Costa maakte veertien uit zestien.

Zondagavond
Nog maar zeventien jaar oud. De betere en vooral beste jaren heeft Costa nog voor zich. Eerst Portugal op zondag Europees kampioen maken en dan blik op de toekomst. Zijn contract bij Sporting Clube de Portugal loopt nog even door. Portugal – Spanje is zondagavond om 18:00 en is te zien op Viaplay.

Foto: FotoReza

Advertentie