Skip to main content

Alleskunner Reistad schiet Noorwegen naar WK-finale

By 15 december 2023Voorpagina

Door de vijftiende van Henny Reistad gaat titelhouder Noorwegen ten koste van thuisland Denemarken naar de WK-finale. In Herning viel de beslissing pas vlak voor het einde van de eerste verlening: 28-29.

Advertentie

Het afstandsschot van de 24-jarige Noorse moest nog worden goedgekeurd door de arbiters, maar de winnende van alleskunner Reistad viel net voor minuut zeventig. Zo liet Noorwegen het thuisland in tranen achter.

Lang leek Denemarken op weg naar revanche voor de verloren EK-finale van dertien maanden terug. Doelvrouw Althea Reinhardt, concurrent van Yara ten Holte bij Odense, maakte Noorwegen met voor rust een stoppercentage van 50 procent gek.

Stine Oftedal
Halverwege stond het 14-9 voor de Denen. Na de pauze had de titelhouder nog geen kwartier nodig terug te komen tot 19-18. Met drie goals in korte tijd toonde Stine Oftedal haar klasse als spelbepaler van Noorwegen.

Advertentie

Even voor tijd kwam de beul van Oranje zelfs op voorsprong. Met een strafworp zorgde Kristina Jorgensen voor opluchting in Herning door vlak voor het einde van de reguliere speeltijd 23-23 te maken.

Zondagavond
De verlenging was vooral spannend. Noorwegen greep het voordeel en Reistad, onder contract bij het Team Esbjerg van de Deense bondscoach Jesper Jensen, bewees de allerbeste van de eerste halve finale te zijn. Vanaf zeven meter, in de één-tegen-één én van ver.

Noorwegen verdedigt zondagavond om 19:00 tegen de winnaar van Zweden – Frankrijk de wereldtitel. Halve finale twee begint om 21:00 en is tevens op Viaplay te zien.

Foto: FotoReza

Advertentie