Skip to main content

Wong kan zich deze maand helemaal in de tactiek onderdompelen

Normaal had Wai Wong (34) nu op kantoor gezeten. Door zijn nieuwe job als assistent van Oranje mag hij opeens naast jeugdidool Staffan Olsson op het WK in Krakau staan.

Advertentie

De aanstelling van Wong is atypisch te noemen, omdat de assistentpositie bij Oranje de afgelopen jaren door het NHV vaak werd ingevuld door een pion op Papendal. “Het kwam voor mij ook als een verrassing. Ik ben gebonden aan een club”, biecht Wong op. “Het is een heel mooie uitdaging en ook een eer dat er aan mij werd gedacht.”

Samen met Bert Bouwer traint en coacht Wong landskampioen Aalsmeer. “Bij de club mag ik me nadrukkelijker met de zaken bemoeien dan bij het Nederlands team. Als assistent van Staffan houd ik meer de grote lijnen in de gaten. Ik probeer in de voorbereiding ‘overview’ te houden.”

Aanvallende tactiek
Werken onder Olsson is speciaal voor Wong die tussen 2009 en 2012 in Duitsland voor TSV Dormagen en TBV Lemgo speelde. “Als kind zat ik voor de tv en zag ik de grote wedstrijden van Zweden en ook THW Kiel waar Staffan natuurlijk opviel door zijn aandeel in het spel en kenmerkende overkomen”, glundert Wong. “Het is een rustige man met een mooi gevoel voor humor. We zijn nog een beetje zoekende, omdat we niet veel wedstrijden samen hebben gecoacht. Op de training verloopt de samenwerking goed.”

Advertentie

“Het grote verschil tussen Oranje en werken bij de club is toch het niveau. Het tempo, maar ook de manier hoe het spelletje wordt benaderd”, vervolgt Wong. “Ik merk dat ik het bijvoorbeeld heel leuk vind om met iemand als Luc (Steins, red.) te werken. Ook omdat ik altijd op dezelfde positie als hij heb gespeeld. Ik probeer hem vooral op gebied van tactiek in de aanval te ondersteunen. Daar is tijdens het zoeken naar een assistent ook opgelet. Ik kan me voorstellen dat het hoofd van Luc wel eens overloopt.” 

Discussie aangaan
Wong geniet in de week voor de start van het wereldkampioenschap in Polen en Zweden. “Ik kan dagelijks bezig zijn met handbal. Voer heel veel gesprekjes en kijk veel beelden. Ik houd er dan ook wel van om een discussie aan te gaan. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we het best de dekking van Argentinië bespelen?”

“Hopelijk keer ik pas eind deze maand terug in Aalsmeer. Dat zou een goed teken zijn”, besluit Wong wiens gezin naar speelstad Krakau komt. Morgen debuteert Wong tegen Argentinië net als alle Oranjemannen op het wereldkampioenschap. Olsson heeft een voorsprongetje. De Zweedse collega van Wong won in 1990 en 1999 al eens het eindtoernooi.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie