Skip to main content

“Het wordt een pittig weekendje”

By 31 augustus 2017Buitenland, Voorpagina

KRAS/Volendam stapt vrijdagochtend op het vliegtuig naar Skopje. In Macedonië speelt de finalist van vorig jaar in de voorronde van de EHF Cup. “Spelers zijn helden in dat soort landen.”

Advertentie

Met HC Ohrid 2013 treft Volendam een mysterieuze tegenstander. “We weten niet veel van ze”, geeft Léon van Schie toe. “Ze hebben weinig video’s online gezet. Maar ik vind dat we van onze eigen krachten uit moeten gaan. Dat zegt Peter ook.”

Dubbel weekend
De naam is gevallen: Peter Portengen. De nieuwe oefenmeester aan De Dijk. Voor Van Schie is het na seizoenen bij Hellas en E&O de derde periode onder de prijzenpakker. “Hij laat je over handbal nadenken”, biecht de explosieve lijnspeler op. “Verder hebben we, naast de krachttrainingen, veel baltrainingen onder Peter. Veel jongens ontwikkelen zich. Ikzelf pak ook dingen op waar ik de vorige seizoenen niet mee bezig was. Hij maakt je scherper.”

“Hij maakt je scherper”

In Macedonië, waar de oranjehemden na een vlucht nog een drie uur durende reis voor de boeg hebben, speelt Volendam twee duels in vierentwintig uur. “Dat is een uitdagend”, weet de international. “Zaterdag- en zondagavond spelen we om 19:00. Je moet goed herstellen van de eerste wedstrijd. Het wordt een pittig weekendje.”

Advertentie

Gerrie Eijlers
Deze zomer zag Van Schie basisspelers Dani Baijens (SG Flensburg-Handewitt) en Rutger ten Velde (Wilhelmshavener HV) vertrekken. Een aderlating, volgens de 29-jarige cirkelloper. “Dat is natuurlijk super jammer. In de breedte leveren we in”, weet Van Schie. “We kunnen ons geen langdurige blessures permitteren.” Tegenover het vertrek van de talenten staat de terugkeer van geweldenaar Gerrie Eijlers onder de lat.

“In de breedte leveren we in”

“Handbal wordt in de Oostbloklanden heel intens beleefd”, kijkt Van Schie met veel enthousiasme uit op het Europese weekend. Net als Volendam komt ook LIONS uit in het tweede Europese toernooi van het continent. “Spelers zijn helden in dat soort landen. Het is gaaf om in zo’n land te spelen. Er zitten vast veel mensen op de tribune.”

FC Porto
Mocht Volendam erin slagen door te dringen tot de volgende kwalificatieronde van de EHF Cup, wacht in FC Porto een tegenstander van een heel ander kaliber. “Dat is wel een extra motivatie”, lacht Van Schie tot slot. “Maar eerst focussen op dit weekend. Ik denk dat we een kans maken.”

Foto: FotoReza

Advertentie