Skip to main content

Zeven maanden in een Parijse tunnel: “Het tegendeel bewijzen is mooi”

By 17 december 2020januari 19th, 2021Achtergrond, Artikelen, Buitenland, Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

“Soms is het grappig van anderen te horen dat ze deze stap onmogelijk geacht hadden. Nu sta ik naast ze en zijn ze blij met me.” Luc Steins (25) leeft een turbulent handbalbestaan bij sterrenteam PSG.

Advertentie

In de eerste drie duels voor zijn nieuwe club scoorde Steins veertien keer. Daarvoor had de Limburger slechts zestien pogingen nodig. “Die cijfertjes zeggen mij niet zoveel. Als je kijkt naar de wedstrijd tegen Nantes kan ik veel meer doen om mijn teamgenoten in stelling te brengen. Daar moet aan gewerkt worden.”

Steins is kritisch. De middenopbouwer is nog niet tevreden over zijn spel bij PSG. “Ik ben tevreden met de resultaten, maar de omgevingswissel is zwaar”, legt hij uit. Na de competitiezege op Montpellier hijgt Steins in de trein naar Parijs uit. Eenmaal terug in de hoofdstad van Frankrijk hoopt hij dat het opschiet met zijn appartement. “In het hotel kun je niet je eigen potje koken.”

FaceTimen met partners
Tot en met juni 2021 draagt Steins het tenue van sterrenteam PSG. De club huurt de rappe spelmaker van competitiegenoot Fenix Toulouse. Nikola Karabatic is geblesseerd en met het oog op de Final4 van de Champions League eind deze maand zocht PSG een nieuwe spelleider.

Advertentie

“Ik heb mezelf altijd durven confronteren met mijn fouten”

“Deze club is enorm. Er lopen zoveel mensen rond op de club. We hebben bijvoorbeeld vijf fysio’s”, legt Steins uit. “Ook worden er een hoop dingen van je gevraagd naast het handbal. Interviews, videootjes opnemen, FaceTimen met partners. Ik heb honderd shirts moeten ondertekenen. Die gaan naar sponsoren. En dan heb je het nog niet eens over het handbalinhoudelijke.”

Lengte
Juist het PSG van de Mikkel Hansen kwam uit bij Steins. Een aantal jaren terug liet de Deen in de media optekenen gecharmeerd te zijn van Steins, maar door de lengte van de Limburger – Steins is 1.73 – geen toekomst in de top voor de international van Oranje voor zich te zien. “Ik denk dat hij die uitspraak allang is vergeten”, lacht Steins.

“Het tegendeel bewijzen is mooi”, gaat hij verder. “Daarvoor heb ik veel offers moeten brengen. Ik ben blij dat de weg die ik heb afgelegd, ik ben al vroeg naar Frankrijk gegaan, goed uitpakt. Ik ben zelfkritisch geweest. Dat begon al bij LIONS. We keken verder dan alleen naar winnen of verliezen. Ik heb mezelf altijd durven confronteren met mijn fouten.”

Lastig om te genieten
Op de achtergrond in de sneltrein roept een Franse dame de verschillende stations om. Steins is vanzelfsprekend de enige Nederlands sprekende in de coupé. “Ik heb de mooiste baan van de wereld en het is natuurlijk een droom om voor deze club te spelen. Daar ben ik hartstikke blij mee. Maar zo’n tussentijdse transfer valt niet mee. Zeker naar een club waar de druk zo hoog is en waar wordt verwacht dat iedere wedstrijd gewonnen wordt. Het menselijke aspect van zo’n overgang naar een totaal andere omgeving wordt onderschat.”

Steins vervolgt: “In de eerste weken genieten is lastig. Je krijgt zoveel informatie. Daarmee wil ik heel snel aan de slag, zodat ik het team zo goed mogelijk helpen kan. Als middenopbouwer ben je verantwoordelijk voor het spelbeeld en wil je, je teamgenoten in hun kracht brengen. Daarnaast zijn er kleine dingen buiten het handbal die je aandacht vragen. De krachttraining veranderd, net als de woonsituatie. Parijs is heel groot. Alles is nieuw. Ik hoop over een aantal maanden een beetje te kunnen genieten, maar het heeft tijd nodig.”

Final4 van Champions League
Na de treinreis kan Steins eventjes tot rust komen. Maar niet voor lang, want over tien dagen start het finaleweekend van de Champions League. “De werkwijze bij PSG is heel anders”, legt Steins uit. “We maken lange dagen. Vaak kom ik om half drie op de club voor de teamtraining. Daarna volgt kracht en herstel. Als ik om half negen thuiskom zit het mee. Op een plaats waar nog niet alles de juiste plek heeft. Ook ben ik alleen. Je leeft in een tunnel.”

“De buitenwacht verwacht dat we het gebaseerd op de status van de club goed gaan doen”

In de halve finale van het kampioenenbal moet PSG langs Barcelona. “Een droom die uitkomt, natuurlijk. Het is een voorrecht. Unieke kans. In Parijs krijg ik de kans om mezelf te laten zien. Nog meer mensen laten hun licht schijnen op mijn spel. Daar kan ik mee aan de slag. Is het niet vandaag dan is het morgen.”

Business
Of de Parijzenaren kans maken op de Europese hoofdprijs waar ook Vezsprem en Kiel op loeren? “Dat is bij PSG niet de vraag. De buitenwacht verwacht dat we het gebaseerd op de status van de club goed gaan doen”, lacht Steins een beetje. “Of dat nou realistisch is of niet. Het is business. Er wordt al lang over de Final4 gesproken. Ik zie wel mogelijkheden.”

Advertentie