Skip to main content

Zo ziet de zomer van de nationale ploegen eruit

Het zaalseizoen zit erop en ook de Beach Tour nadert het hoogtepunt. In de zomer is het de beurt aan veel nationale ploegen. Een overzicht.

Advertentie

WK Beach Handball
Eerder deze week landde de nationale damesploeg in China. In Pingtan begint op 18 juni het WK Beach Handball. Als nummer drie van het vorige wereldkampioenschap en verliezend EK-finalist is Nederland een van de kanshebbers. De WK-finale is op zondag 23 juni.

WK U20
Tussen 19 en 30 juni is Jong Oranje in Noord-Macedonië voor het WK U20. De ploeg van Ricardo Clarijs speelt in de poulefase tegen achtereenvolgens Iran, Brazilië en Roemenië.

EK Beach Handball U16
Begin juli speelt het nationale jeugdteam in Bulgarije het Europees kampioenschap U16. Nederland zit bij Oekraïne, Noorwegen, Kroatië, Slowakije en Turkije in poule C. Het EK op het zand van Varna duurt tot en met 7 juli.

Advertentie

Olympische Spelen
Hoogtepunt van de zomer zijn de Olympische Spelen. De Oranjedames gaan tussen 25 juli en 14 augustus op jacht naar de eerste medaille. In 2016 (vierde) en 2021 (kwartfinale) viste Nederland achter het net. In de groepsfase komt de ploeg van Per Johansson titelhouder Frankrijk, Spanje, Angola, Hongarije en Brazilië tegen. De top-4 plaatst zich voor de laatste acht van het eindtoernooi in Parijs.

EK voor B-landen
De Oranjemannen U18 spelen over twee maanden het EHF Championship. Ook wel het EK voor B-landen. Het toernooi is van 12 tot en met 18 augustus in Slowakije. Nederland zit in een poule met het thuisland, Letland en Finland.

WK U18
Net als de Oranjedames onder 20, doet ook de lichting daaronder deze zomer een gooi naar de wereldtitel. Helemaal in China is in de laatste twee weken van augustus het wereldkampioenschap U18.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie