Skip to main content

Zwaarbevochten overwinning voor strijdend Hercules

De handballers van Hercules hebben revanche genomen op zichzelf voor de beschamende nederlaag van vorige week. Met 28-25 klopte het team van coach Maarten Roestenburg in de degradatiepoule Swift Arnhem. ,, Het is een godswonder dat we hebben gewonnen.”  Cirkelloper Mo Abdeldayem was de uitblinker.

Advertentie

Roestenburg doelde met zijn duidelijke uitspraak op de problemen die hij ondervond met zijn ploeg. ,,Boy Koreneef en Yannick Boers waren de hele week ziek geweest. Semmy Stigter kon niet spelen vanwege een kuitblessure. Xavier Obbens kreeg direct rood. En Jorik Lommen was niet echt wedstrijdfit. Maar de rest van het team heeft geweldig gespeeld. Het was met hangen en wurgen, maar twee enorm kostbare punten.”

De thuisclub kende een flitsende start. Binnen een kwartier was het 12-4 waarbij vooral aanjager Marc de Vreede en cirkelloper Mo Abdeldayem een hoofdrol opeisten. Aanvoerder De Vreede speelde zijn cirkelloper herhaaldelijk subtiel aan en nam de strafworpen onberispelijk. Abdeldayem speelde zijn beste wedstrijd bij Hercules en was aan de cirkel nauwelijks af te stoppen. In totaal kwam hij tot tien doelpunten.

Bij die stand wisselde de woedende Swiftcoach Arthur Langendijk zijn complete basisploeg. De bezoekers verdedigden hardhandig en soms op de grens van het toelaatbare, maar waren in het begin niet opgewassen tegen de dadendrang van de thuisclub. De tweede garnituur van Swift pakte vervolgens de kans en kroop met de minuut dichterbij. De basisformatie van Hercules raakte zichtbaar vermoeid en de Arnhemmers kwamen vlak voor de rust zowaar op gelijke hoogte: 13-13. Een serie knappe reddingen van doelman Jeroen van ‘t Hart en treffers van De Vreede, Abdeldayem en Stigter, die noodgedwongen toch werd ingezet, zorgden toch voor de 16-13 voorsprong bij de rust.

Advertentie

Vijf minuten na het wisselen verdween sterke verdediger Xaveer Obbens met een directe rode kaart naar de kleedkamer. Swift kwam op 17-16 en even wankelde Hercules maar het bezweek niet onder de druk. Van ‘t Hart voorkwam opnieuw een aantal tegentreffers en tilde daarmee zijn team over het dode punt heen. Ook de uitblinkers Marc de Vreede en Mo Abdeldayem behielden hun vorm en drukten hun stempel op de wedstrijd met mooie combinaties.

Bij 24-23, acht minuten voor tijd, was het opnieuw hachelijk voor de Hagenaars. Wesley Hage, voor even teruggehaald vanwege de personele problemen, bewees zijn waarde in de slotfase door zowel vanuit de rechter- als de linkerhoek fraai te scoren. Hage, die de vrouwentrainer van Hercules is, glunderde: ,,Ik ben blij dat ik op deze manier van waarde kon zijn voor het team. Ik speelde met mijn dames pas op zondag, dus ik kon er gelukkig zaterdag bij zijn.”

Coach Roestenburg kon zijn geluk niet op: ,,Ik heb spelers op andere posities moeten zetten. Dat was niet makkelijk voor ze. Maar petje af voor het hele team. Kevin Landsweers een dikke acht en Mo Abdeldayem werelds. Jeroen van ’t Hart geweldig gekeept. Ook nu is weer gebleken dat wij onder de moeilijkste omstandigheden de beste resultaten behalen.”

Doelpunten Hercules: Mo Abdeldayem (10), Marc de Vreede (5), Wesley Hage (3), Kevin Landsweers (2), Semmy Stigter (2), Robbert Houdijk (2), Boy Koreneef (2), Yannick Boers, en Jorik Lommen.

Door: Peter Lotman
AD HAAGSCHE COURANT
Foto: Luc van Leeuwen, Handbalfoto.nl

Advertentie