Skip to main content

Zwartemeer kan weer dromen van een ‘Guidootje’

Hij werd op een warme lentedag in april 2009 na promotie naar de Eredivisie bedolven onder teamgenoten, excelleerde in meerdere derby’s tegen E&O en werd in 2011 de bekerheld van Hurry-Up met een serie katachtige reddingen: Guido Rink. Een aantal weken geleden werd voor het eerst gefluisterd over een terugkeer van de sympathieke sluitpost van weleer. Woensdag voor de wedstrijd tegen Lions werd officieel bekendgemaakt: Rink is terug op de Nederlandse handbalvelden.

Advertentie

Tot minuten tegen de Lions kwam het niet, maar daar had Rink ook niet op gerekend. “Ik ging vooral mee om wedstrijdritme op te doen”, vertelt de voormalige keeperstrainer van de Drenten. “Als je deel uitmaakt van het team, dan ben je veel meer betrokken bij het spel. Er komt wedstrijdspanning bij kijken, je vraagt je af of je nog aan spelen toekomst”. Door een heupblessure werd de keeper drie jaar geleden gedwongen te stoppen. De lange pauze heeft Rink’s heup zo goed gedaan dat hij pijnvrij kan bewegen. “Ik mis nog wat explosiviteit en conditie. Vanwege m’n heup heb ik de afgelopen jaren alleen maar mogen zwemmen en fietsen. En daar houd ik niet zo van”, vertelt hij lachend.

“Als je deel uitmaakt van het team, dan ben je veel meer betrokken bij het spel”

In de wedstrijd van het reserveteam van JMS/Hurry-Up tegen Aalsmeer 2 was Rink voor het eerst in drie jaar weer op het wedstrijdformulier te vinden. Door blessures van keeperstalenten Tom Grouwe en Wouter Greevink deed coach Fiege uit nood een beroep op de 34-jarige keeperstrainer. “Vooraf werd afgesproken dat Manuel (Kremer, red.) en ik ieder een halfuur zouden keepen”, zegt Rink over z’n officiele comeback. “Bij rust stonden we twee voor en stond Manuel prima te keepen. Toen heb ik tegen onze trainer Martin de Hoop gezegd dat Manuel maar lekker moest blijven staan. Ik had geen wedstrijd gekeept in drie jaar”. Met twaalf stops in de laatste twaalf minuten en vier tegendoelpunten kon de Emmenaar een halfuur later terug kijken op een uitstekende rentree.

Kriebels bij bekerwinnaar
In de kampioenspoule is Guido Rink één van de drie keepers in de selectie van Hurry-Up. Hoe de komende maanden voor de goalie eruit gaan zien, is nog onduidelijk. “Met Joop heb ik besproken dat we wel zien waar het eindigt. Als dat betekent dat ik onder de lat sta, dan is dat mooi”, is Rink eerlijk. “Ik ga natuurlijk niet tijd en energie erin stoppen als ik weet dat ik alleen back-up ben. Aan de andere kant moet ik ook reëel zijn: ik heb drie jaar niet gespeeld, heb geen wedstrijdritme en de andere keepers doen het gewoon goed”. Naast Rink en Kremer maakt de lange Harmen Voogt, in de zomer over gekomen van Achilles Apeldoorn, het trio compleet.

Advertentie

“Met Joop heb ik besproken dat we wel zien waar het eindigt”

Naast dat de terugkeer te maken heeft met de blessures binnen de selectie, begon het ook weer te kriebelen bij de liefhebber. “In de technische staf maak je het toch iets minder intens mee. Natuurlijk heb je kriebels bij een volle sporthal, maar je bijdrage bij een overwinning is minder groot”, aldus de docent Nederlands. Rink’s grootste succes in het shirt van Hurry-Up is de bekerwinst in 2011. In Almere werd notabene rivaal E&O verslagen.

Doel voor de kampioen van de Eredivisie is een plaats bij de eerste zes in de kampioenspoule, wat recht geeft op deelname aan de BENE-League in het nieuwe seizoen. Of dat met Guido Rink onder de lat is, is onduidelijk. Wel kan het publiek in Zwartemeer weer gaan dromen van een befaamd ‘Guidootje’: een goal van Rink vanuit z’n eigen doelgebied. Een actie waar de doelman sporthal De Eendracht in Zuidoost Drenthe keer op keer deed ontploffen.

Door: Stijn Steenhuis

Advertentie

Join the discussion 10 Comments