Skip to main content

Analyse: Het moet beter bij Oranje op het EK

By 8 november 2021Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Na een leerzaam oefenweekend keren de Oranjemannen vandaag weer terug bij de club. Over twee maanden start het EK in Hongarije en dan moet de nationale ploeg meer laten zien.

Advertentie

De twee ruime nederlagen tegen achtereenvolgens Noorwegen en Denemarken waren voorafgaand aan de Gjensidige Cup 2021 ingecalculeerd. Nederland ging er met 40-29 en 33-19 af. In Trondheim kwam een matig Oranje voor de dag waardoor er nog flink werk aan de winkel is.

In beide oefenduels op Noors grondgebied, zowel Noorwegen als Denemarken was niet op oorlogssterkte, kreeg Nederland veel tegengoals. Op zaterdag zelfs veertig waarvan bijna de helft van buiten de stippellijn: achttien stuks.

Dennis Schellekens
Alleen het stoppercentage van Dennis Schellekens kwam één partij boven de twintig procent. Tegen Noorwegen kwam de goalie van Volendam tot vijf stops (21 procent). Positiegenoot Mark van den Beucken kende een nog stroever weekend.

Advertentie

Bondscoach Erlingur Richardsson zal met veel interesse het revalidatieproces van Bart Ravensbergen volgen. Nadat Gerrie Eijlers gestopt is, is de doelman van HSG Nordhorn-Lingen de nummer één onder de lat bij het Nederlands team. Ravensbergen kende een goede EK-kwalificatiefase en hoopt in december terug te zijn van een hernia.

Andere afstandschutters
Twee maal werd Kay Smits topschutter van Nederland. In totaal scoorde de penaltynemer vijftien keer. Andere opbouwspelers hadden meer moeite met het verschalken van de goalies van Noorwegen en Denemarken. Ephrahim Jerry maakte over twee duels drie uit elf, een andere lange schutter Iso Sluijters scoorde twee doelpunten na zeven pogingen.

Het aanvalsspel van de nationale ploeg is geënt op de ingevingen van Luc Steins die tegen Denemarken heel lang aan de kant bleef. Het is te hopen dat de spelmaker van PSG fit en fris blijft. Troef Steins speelt voor de start van het EK in de Franse eredivisie en Champions League nog veel duels.

Op 13 januari 2022
Volgende maand komen de Oranjemannen weer samen. Op 13 januari 2022 opent de formatie Richardsson het Europees kampioenschap in Boedapest tegen het thuisland. In een nieuw pak, want het NHV stapt van Hummel over naar Stanno. Nederland zit verder in de groep met IJsland en Portugal.

Foto: FotoReza

Advertentie