Skip to main content

Dit zijn de uitdagingen binnen de EK-selectie van de Oranjemannen

By 11 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Nog enkele uren voor de Oranjemannen het EK tegen Georgië openen. Dit zijn uitdagingen binnen de EK-selectie van het Nederlands team.

Advertentie

Het gemis van Kay Smits, topschutter van het EK 2022 en WK 2023, opvangen is opdracht één. Veel meer ogen zijn dit kampioenschap in Duitsland gericht op positiegenoot Niels Versteijnen. In de Bundesliga scoorde de lange linkspoot al 80 keer voor TBV Lemgo.

Ook Iso Sluijters en Janik van Zundert van Bevo, maandag aan de EK-selectie toegevoegd, kunnen op de rechteropbouwpositie aanvallen meedraaien. Ook testte bondscoach Staffan Olsson tijdens de Golden League even met Dani Baijens als rechtspoot helemaal op rechts. Improvisatie, maar met Georgië en Bosnië en Herzegovina als voorgerechten een optie.

Als strafworpnemer heeft Rutger ten Velde zich vorige week tijdens de Golden League al bewezen. De linkerhoekspeler van TuS N-Lübbecke heeft dat stokje met overtuiging van Kay Smits overgenomen.

Advertentie

Kloppende hart van de defensie
Ook het middenblok blijft om aandacht vragen, omdat het de voordeur naar de goal van Oranje is. Al enige toernooien werken BENE-Leaguespelers Robin Schoenaker en Samir Benghanem samen als ‘uitsmijters’ van het Nederlands team. Al is de voorbereiding van laatstgenoemde door een knieblessure niet vlekkeloos te noemen.

Sluijters, debutant Tim Claessens en Lars Kooij kunnen tevens in het kloppende hart van de Nederlandse defensie invallen. Met TV Emsdetten komt Kooij uit in de derde Bundesliga. Een heel ander niveau dan Zweden. De titelhouder wacht maandagavond in Mannheim. Aan de 23-jarige en ook Claessens de taak aan te tonen met het niveau van Oranjemannen mee te groeien.

Invaldoelman Versteijnen
Ook interessant te volgen: heeft doelman Arjan Versteijnen een nieuwe stap gezet? Met Bart Ravensbergen, na het wereldkampioenschap naar Bundesliga-club Frisch Auf Göppingen getransfereerd, als goalie nummer één zit Oranje gebakken. Als hij zijn dag niet heeft, is een gegroeide Versteijnen zeer welkom voor Olsson en assistent-bondscoach Wai Wong.

Lees ook: Nederland begint EK tegen ‘groentje’ Georgië

Foto: FotoReza

Advertentie