Skip to main content

Nederland begint EK tegen ‘groentje’ Georgië

By 11 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Waar Nederland in 2020 debuteerde op een EK, is dat vanavond in Mannheim (foto) het geval voor tegenstander Georgië. De groepsgenoten treffen elkaar om 18:00 en de pot is te zien op Ziggo Sport.

Advertentie

Als poulewinnaar plaatsten de Oranjemannen zich in 2023 met overtuiging voor het derde EK op ooit en op rij. De formatie van Staffan Olsson hield Kroatië en Griekenland achter zich. ‘Groentje’ Georgië maakte het spannender.

Giorgi Tskhovrebadze
Op de slotdag van de EK-kwalificatiefase stuntte de aanstaande opponent van Oranje in en tegen Hongarije (30-31). Zo plaatsten de rood-witten zich achter Hongarije en Zwitserland en net voor Litouwen voor het eerst voor een Europees kampioenschap.

Blikvanger van Georgië is de pas 22-jarige Giorgi Tskhovrebadze. De rechteropbouwer staat bij VfL Gummserbach onder contract. Namens de nummer zeven van de Bundesliga scoorde Tskhovrebadze dit seizoen al 61 keer.

Tijdens het debuutjaar 2020 boekte Nederland meteen de eerste EK-zege ooit. In Trondheim werd van Spanje en Duitsland verloren, maar tussendoor versloeg het team van toenmalig bondscoach Erlingur Richardsson Letland met 24-32.

Titelhouder Zweden
Aansluitend om 20:30 komen groepsgenoten Zweden en Bosnië en Herzegovina in Mannheim op de vloer. Dan start ook voor de titelhouder het EK in Duitsland. Nederland treft Zweden op maandagavond. De top-2 van poule E gaat door naar de hoofdfase van het kampioenschap.

Lees ook: Als Sluijters een winstpremie krijgt, gaat deze naar de Zwitserse babysitter

Foto: FotoReza

Advertentie