Skip to main content

Dromen doet hij nog in het Frans, maar Bourget laat ze in Nederland uitkomen

Florent Bourget. Menig Fransman zou jaloers zijn op een naam die zo fijn Frans klinkt. Met zijn selectie voor het EK voelt de 23-jarige spelmaker van Volendam zich meer Nederlands dan ooit.

Advertentie

Bourget is een van zes debutanten in de EK-ploeg. Toen hij in 2018 naar Nederland kwam had Bourget nooit kunnen bedenken over een week in Boedapest tegenover twintigduizend Hongaren trots het Nederlandse volkslied mee te neuriƫn.

“Ik denk dat mijn goede vorm in de BENE-League is opgevallen bij de technische staf. Tijdens de 4 Nations Cup in Gdansk heb ik een kans gekregen en gegrepen, denk ik. Of ik verrast was met mijn uitverkiezing? Een beetje, want de BENE-League heeft niet altijd de voorkeur”, legt Bourget uit.

Videoband naar bondskantoor
Hij heeft een Franse vader. De moeder van de middenopbouwer is Nederlands waardoor hij als tiener in beeld kwam bij Jong Oranje. Bourget stuurde zelf beelden op naar het NHV en besloot drie en een half jaar geleden naar Nederland te verhuizen.

Advertentie

“Toen ik bij Volendam tekende heb ik altijd de hoop op deelname aan een groot eindtoernooi gehad”, biecht Bourget op. “Dat ik nu onderdeel ben van de EK-ploeg maakt me heel trots. Ik heb veel aan mijn spel gewerkt en Nederlands geleerd. Ik vind dat ik in de juiste taal moet communiceren.”

100 goals
Maar heel af en toe zoekt Bourget naar de juiste, Nederlandse woorden. “Waarom de bondscoach voor mij gekozen heeft? Dat is niet aan mij om te zeggen”, is de middenopbouwer bescheiden. In de eerste vijftien competitieduels in de BENE-League heeft Bourget er al 100 in liggen. “Ik speel op tempo, maar kan ook van afstand schieten. Dat maakt me aanvallend goed inzetbaar, denk ik. Verder is het belangrijk dat ik in de dekking sterk sta.”

In de herfst was de technische staf van Oranje toeschouwer bij Hurry-Up – Volendam. De gasten uit Noord-Holland trokken aan het langste eind en Bourget gaf niet alleen de meeste assists, maar scoorde tevens meer dan tien. “Ik heb deze kwaliteiten altijd gehad, maar door de vele speelminuten bij Volendam heb ik veel meer vertrouwen in mijn spel gekregen.”

“Waar ik naar uit kijk? De openingswedstrijd tegen thuisland Hongarije is natuurlijk een hoogtepunt”, blikt Bourget even vooruit. Andere koek dan AtomiX-uit. “Het EK is het hoogst haalbare. Een prachtig podium om me voor Nederland te laten zien. Als het daar lukt, dan heb ik mijn plafond nog niet bereikt.”

Oefenen tegen Zweden
Dromen doet Bourget nog altijd in het Frans, maar debuteren op een eindronde gaat in het Nederlandse oranje gebeuren. Hij besluit bijna accentloos: “We gaan voor overwinningen op het EK.”

De Oranjemannen oefenen vanavond in en tegen Zweden. De partij begint om 19:00. Bourget en consorten zijn mogelijk op SVT Play te volgen.

Foto: FotoReza

Advertentie