Skip to main content

Eerste test Nederland op wereldkampioenschap

By 4 december 2023Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjedames worden vanavond voor het eerst echt getest op het wereldkampioenschap. In Frederikshavn speelt Nederland met Tsjechië om de groepswinst.

Advertentie

Net als Oranje is ook Tsjechië nog ongeslagen op het WK. Beide groepsgenoten waren in de eerste dagen van het eindtoernooi te sterk voor Argentinië en Congo.

Waar Argentinië en Congo vanavond om 18:00 gaan spelen om een plekje in de hoofdfase van het WK, zijn Nederland en Tsjechië al zeker van de volgende ronde. De vraag is: welk land start in de hoofdgroep met de volle vier punten?

Mala, Cholevova en Jerabkova
De top-3 van iedere poule gaat door op het WK. Alleen de punten die zijn behaald tegen de landen die ook doorgaan worden meegenomen. Oranje en de aanstaande tegenstander zijn al zeker van twee punten, opgepikt tegen Congo of Argentinië, en hopen beiden vanavond de andere twee punten te scoren.

Advertentie

Vooral de linkerkant van de Tsjechen is sterk. Veronika Mala, Charlotte Cholevova en Markéta Jeřábková – huidige topschutter van Tsjechië met veertien doelpunten – spelen allen bij een Europese topclub te weten respectievelijk SG BBM Bietigheim, Brest Bretagne en Ikast Handbold. Van de 63 gemaakte goals was het drietal goed voor meer dan de helft: 38 (60 procent).

20:30
Na twee walkovers, 41-26 en 20-40, wacht vanavond de eerste test voor de formatie van Per Johansson. In het vervolg van de WK-week wachten Brazilië, Oekraïne en Spanje.

Nederland – Tsjechië begint om 20:30. Viaplay zendt vanaf 20:00 uit.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie