Eredivisie: Eerste plaats voor Houten, WHC/Hercules stunt tegen achtervolger

By 6 februari 2023Competities, Eredivisie, Voorpagina

Door een ruime overwinning in The Dome blijft Houten eerste in de eredivisie. BFC heeft voor de tweede keer op rij verloren.

Rogier Teeuwissen (foto) bepaalde de ruststand bij Houten – Feyenoord Handbal op 19-9. Zo was het in de pauze al gedaan met de spanning. De dertigste van de thuisploeg kwam van de hand van linkerhoekspeler Sjoerd Brakenhoff (30-13). Aanwinst van Feyenoord Handbal Tom de Bruin bepaalde de eindstand in Utrecht op 39-22 voor de koploper.

Achtervolger BFC heeft zich in eigen huis laten verrassen door WHC/Hercules: 28-31. In Beek kwamen de bezoekers uit Den Haag gehavend voor de dag. Toch werd een achterstand bij rust (13-11) omgezet in een Haagse voorsprong (19-22). Doelman Ole van Grieken vertolkte in Zuid-Limburg een hoofdrol door meer dan de helft van de schoten van BFC te keren.

Spannend in Volendam
Peter Lotman van het AD telde zes doelpunten voor WHC/Hercules van zowel Luca Baak als Mark Broers. Vorige week ging kampioenskandidaat BFC al ten onder tegen Hellas (33-32). De formatie van Jo Smeets zakt af naar plaats vier van de eredivisie.

De blauw-witten zijn op hun beurt op dertig punten gekomen door de reserves van Volendam gisterenmiddag net voor te blijven: 26-27 (12-15). Na de 22-26 van Hellas-topscorer Martijn Poot werd het in Noord-Holland nog heel spannend.

Duo Van Ravensteijn/De Vreede
Na de aansluitingstreffer van Arrie Kwakman bracht Twan Klompé zorgde minuten voor tijd weer voor wat lucht bij Hellas (25-27). Vanuit de linkerhoek tekende Brett Koning voor de aansluiting van Volendam 2, maar in de slotminuut werd er niet meer gescoord.

Op zaterdagavond bleef Quintus promovendus Vrone/Berdos voor: 33-26. Halverwege stond het al 16-11 voor de wit-groenen. Het duo Rick van Ravesteijn/Marc de Vreede was samen goed voor meer dan de helft van de Heulse productie. Zij schoten respectievelijk tien en negen keer raak.