Skip to main content

“Handbal is heel groot in Duitsland”

In ‘Over de grens’ spreekt Handbal Inside met verstopte Nederlanders. Landgenoten die hun geluk beproeven in het buitenland. Ras-E&O’er Anouk Nieuwenweg was jarenlang het grootste handbaltalent in Emmen. In de zomer van 2015 maakte de rappe linkshandige de overstap naar de Bundesliga, waar ze speelt voor HSG Bad Wildungen Vipers.  

Advertentie

Tussen haar werk bij een tandartsenpraktijk en de training door heeft Anouk Nieuwenweg even tijd om bij te komen. “M’n dagen zien er eigenlijk hetzelfde uit als bij E&O”, vertelt de 19-jarige. “Het is gewoon iedere dag trainen, in dat opzicht is het leven niet heel anders”. Na een uitstekend seizoen in de eredivisie, waar Nieuwenweg een grote rol speelde in lijfsbehoud van E&O, dwong ze een mooie transfer af naar de Duitse Bundesliga.

“Het leeft veel meer dan in de Nederlandse eredivisie”

“Hier ben je wel veel meer met handbal bezig. Het leeft veel meer dan in de Nederlandse eredivisie”, is ze duidelijk. Net als in Emmen is ze heel veel uur in de sporthal te vinden, maar toch is het verschil in handbalbeleving tussen beide landen groot. “Als je de wedstrijd vergelijkt en alles erom heen, dan is het heel leuk hier te spelen. De fanclubs, de fans, de tribunes helemaal vol. Als we oplopen is er een hele show, mensen die zwaaien met vlaggen. Handbal is heel groot in Duitsland”.

Verjaardagen missen  
Voor de blonde Emmense was het verlaten van haar clubje in de zomer erg lastig. “Ik was wel echt iemand van E&O. Tuurlijk mis ik m’n vrienden in Emmen”, is de rechteropbouwer eerlijk. “Het zijn vaak kleine dingetjes die vervelend zijn. Bijvoorbeeld verjaardagen missen van vriendinnen”. Toch heeft Nieuwenweg totaal geen spijt van de verhuizing naar Bad Wildungen. “Het is drie uur rijden. Als er echt iets is dan ga ik gewoon even naar huis”.

Advertentie

“Ik speel veel en draag zeker m’n steentje bij aan het team”

Met een plaatsje in de lage middenmoot moeten de HSG Bad Wildungen Vipers er nog even aan trekken. De jonge Anouk Nieuwenweg is persoonlijk tevreden met haar eerste halfjaar in het buitenland. “Ik speel veel en draag zeker m’n steentje bij aan het team”, zegt ze opgewekt. “In het begin was het wel wennen aan het spel en het team. Maar dat heb ik tot nu toe goed opgepakt. Het kan alleen maar beter gaan!”. Naast Nieuwenweg speelt ook oud-international Miranda Robben in het zwart van de Vipers.

Jeugdinternational weet niet beter
De snelle jeugdinternational moet het met haar één meter zeventig niet van haar lengte hebben, maar veel hinder ondervind ze daar niet van. “Ik weet niet beter, dat had ik in eredivisie ook”, vertelt ze met een lach. In de degradatiepoule in de lente van 2015 was Nieuwenweg scorend een grote troef voor de groen/witten uit Drenthe. “Soms kijk ik naar de andere kant van het veld en baal ik wel eens van een lange tegenstander. Maar het is altijd al zo geweest. Hier in Duitsland zijn ook genoeg spelers van mijn lengte”.

Met nog negen wedstrijden voor de boeg staat er voor Nieuwenweg en de Vipers met een elfde plaats veel op het spel. De landgenoot in vreemde dienst kan niet wachten weer in een volle thuishal te spelen. “Ik kwam hierheen met het doel om te spelen en de gedachte dat ik het op me af moet laten komen. Ik speel elke wedstrijd, ik scoor elke wedstrijd”.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Jens Kaliske

Advertentie