In Caïro en omstreken wordt gebalanceerd op een dun koord

By 16 januari 2021Featured

Een farce, zo mag het WK handbal in Egypte vier dagen na de start wel genoemd worden.

Advertentie

Eerst waren daar de afmeldingen van Tsjechië en de Verenigde Staten, uiteraard vanwege corona. Nu zal Kaapverdië wel afhaken nadat het vrijdag een wedstrijd tegen Hongarije heeft gespeeld met een paar besmette spelers. Zondagmorgen wist tegenstander Duitsland waar het aan toe was: een 10-0 zege.

Economisch belang
Achteraf gezien is het makkelijk praten, maar dit was nou niet bepaald het uitgekiende moment om het WK te houden met 32 teams, in plaats van 24. Zeker niet in deze wereld, die collectief te maken heeft met corona. Egypte als organiserend land ligt ook niet meteen voor de hand. Maar ja voorzitter Hassan Moustafa – man zonder wikipediapagina, waar zie je dat nog – komt uit het Afrikaanse land. En de economische belangen zullen groot zijn.

Bij het EK voor de vrouwen in Denemarken in december is bewezen dat het mogelijk is om een groot kampioenschap goed en enigszins gezond te organiseren. Ook al gebeurde dat na de nodige maatregelen, zo verdween de tweede organisator Noorwegen van het toneel.

Advertentie

In Caïro en omstreken wordt helemaal gebalanceerd op een dun koord. De delegaties van Tsjechië en de Verenigde Staten waren zo verstandig om zich – noodgedwongen of niet – af te melden. Als Kaapverdië dat ook had gedaan was het Oranje van bondscoach Erlingur Richardsson – als derde WK-reserve – naar Noord-Afrika afgereisd. De spelers hadden de was al gedaan, de tas ingepakt, moeders en vriendin een kus gegeven.

Polen en Zweden
Natuurlijk was het voor de vaderlandse handballers een unieke gelegenheid geweest om te spelen op het grootste toernooi van de wereld. Dat is immers sinds 1961 niet meer gelukt. Maar wie de gebeurtenissen in Egypte zo volgt mag blij zijn dat zij er geen onderdeel van uitmaakt. We spreken af voor het WK in Polen en Zweden, vanaf 12 januari 2023. En dan stappen we gewoon in de auto om het met eigen ogen te kunnen zien.

Door: Herman Nijman
Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie