Skip to main content

Johansson laat team sudderen: “We moeten ons eigen verhaal maken”

Bondscoach van de Oranjedames Per Johansson (52) wil niet langer leunen op prestaties uit het verleden. De Zweed gunt zichzelf en het Nederlands team de tijd om uit te vogelen hoe de sterkste landen van de wereld weer te kloppen.

Advertentie

Als full time bondscoach bezocht Johansson de afgelopen maanden veel van zijn internationals bij de club. “Ik ben in Duitsland, Denemarken, Hongarije geweest. Doordat ik zelf geen club heb, kan ik daar de tijd voor nemen”, legt hij uit. “Het is leuk om te merken dat speelsters graag laten zien hoe ze het in het buitenland hebben. Bij de één gaat het 95 procent over handbal en bij de ander slechts vijf procent.”

Deze week heeft de Zweed al zijn speelsters samen. Op Papendal wordt getraind en vanavond is in Almere de start van de EK-kwalificatiefase. Voor Johansson is het WK, dat eind november begint, het belangrijkste. Niet de potjes met Portugal en Finland. “Ik heb als trainer geleerd verder vooruit te kijken. Dat is één van de redenen dat we onlangs als groep met een sportpsycholoog hebben gepraat. Ik kan de korte tijd samen besteden om alleen maar met de bal bezig te zijn, maar dat doet ze bijna dagelijks. Ik moet een team smeden.”

Waardes en uitstraling
Tussen 2015 en 2019 pakte Oranje vijf medailles. Dat is alweer vier jaar geleden. Vier jaar zonder een podiumplaats. “We moeten ons eigen verhaal maken en niet meer leunen op wat was”, is Johansson stellig. “Dat betekent betere relaties opbouwen, communiceren en groeien als team. We moeten iets achterlaten. Wat zijn onze waardes en wat willen we uitstralen?”

Advertentie

Toen Johansson in februari 2022 werd aangesteld als bondscoach, was hij ook nog clubtrainer van het Russische Rostov-Don. Door de oorlog vertrok hij daar vroegtijdig. “Dus kan ik me helemaal focussen op de Nederlandse meiden. In mijn thuisland begeef ik me ook in het bedrijfsleven. Ik laat me inhuren om verschillende processen op de werkvloer beter te laten verlopen. Of ik ook net als Staffan Olsson een eigen biermerk heb? Haha, nee, zo beroemd als Staffan ben ik niet in Zweden.”

Stof tot praten
Tijdens het eerste eindtoernooi onder de Scandinaviër, het EK vorig jaar, moest Nederland genoegen nemen met een teleurstellende zesde plaats. “Eigenlijk zijn we te laat gestart met de groepssessies. Al levert verliezen genoeg stof tot praten op. Als je wint is iedereen blij en breng ik het team voor niets samen in een ruimte. Dan willen ze liever op het veld staan.”

“Ik heb mijn aanpak moeten veranderen om in de toekomst weer van toplanden als Noorwegen en Frankrijk te winnen”, vervolgt de bondscoach. “Die ploegen zijn mentaal zo sterk. Komen terug van tegenslagen. Zo moeten wij ook gaan samenwerken. Het team moet groeien en dat proces verdient de aandacht van de staf.”

Johansson is blij dat Lois Abbingh, Tess Lieder en Larissa Nusser terug zijn. “Op het WK kunnen we een sterkere ploeg opstellen. Daarnaast wil ik ook graag Estavana (Polman, red.) meenemen. Dat is zo’n speelster die binnen én buiten het veld impact heeft.”

Livestream
De Oranjedames spelen vanavond om 19:30 tegen Portugal. De EK-kwalificatiewedstrijd is te zien op HandbalNL.tv. Het duel met Finland is zaterdagmiddag.

Lees ook: Lieder is nog altijd even fanatiek, maar niet meer ten koste van alles
En ook: Van der Heijden en Housheer haken af bij Nederlands team

Foto: FotoReza

Advertentie