Skip to main content

Lieder is nog altijd even fanatiek, maar niet meer ten koste van alles

Voorheen stapte Tess Lieder (30) vooral strijdvaardig en gespannen de hal binnen. Als moeder en terug in de topsport geniet de doelvrouw van Oranje vooral weer van onder de lat staan.

Advertentie

Na ruim anderhalf jaar maakt Lieder – eerder Wester (“Ik snap dat mensen nog even moeten wennen, maar morgenavond zal op mijn shirt ‘Lieder’ staan”) – weer deel uit van het Nederlands team. “Het is heel anders om topsporter te zijn, maar ik genieter er van”, legt ze meteen uit.

In november 2022 beviel Lieder van dochtertje Flo. Afgelopen lente tekende de Noord-Hollandse bij Bundesliga-club Borussia Dortmund. “Ik ben blij en trots dat ik samen met mijn man Mart veel kan combineren. Het is niet altijd makkelijk met twee ouders in de topsport.”

Overdag mama, daarna speler
Deze week is Lieder op Papendal, morgenavond in Almere voor de interland met Portugal en vrijdag vliegt ze met de A-ploeg naar Finland voor het EK-kwalificatieduel met het thuisland. “Het is puzzelen. Op trainingsdagen vlieg ik van de opvang naar training, dan kan Mart naar zijn werk en kook ik tussendoor. Of andersom. Hij traint mee met een voetbalclub over de grens in Nederland”, noemt de keepster alle uitdagingen van het gezin. “Gelukkig hebben we een goede slaper, haha. Flo is van zeven tot zeven in de ochtend stil.”

Advertentie

“Ik kan niet ontkennen dat mijn leven er heel anders uitziet”, vervolgt Lieder. “Toen Flo er nog niet was, kon ik me op een speeldag volledig richten op de wedstrijd. Nu ben ik overdag mama en pas in de avond speelster. Gelukkig denkt de trainer in Dortmund met me mee.”

Gesprek met Groener
Dat is geen onbekende voor Lieder, want sinds een jaar staat oud-bondscoach van Oranje Henk Groener bij Borussia Dortmund aan het roer. “Hij haalde me bij Nederland. Als 21-jarige begreep ik hem niet zo. Jaren later blijken we goed te klikken, haha. Hij legt veel verantwoordelijkheden bij de speelsters neer en gaat in overleg. Als jonge keepster had ik daar niet zoveel mee. Wilde ik vooral uitvoeren. Maar nu vind ik het wel aangenaam dat hij vraagt wat ik nodig heb. Als ik er thuis echt niet uitkom, denkt Henk met me mee.”

“Toen de clubleiding van Dortmund interesse in mij toonde, wilde Henk eerst met me praten”, aldus Lieder. “Alleen als ik dezelfde werkhouding en drang had als toen we samen bij Oranje werkten, ging Henk met me in zee. Dan zag hij een nieuwe samenwerking erg zitten. Ons gesprek zou een uur duren, maar dat werd al snel het dubbele. Het voelde aangenaam en we kwamen er snel uit.”

Duijndam en Ten Holte
Als één van drie doelvrouwen laat Lieder zich deze week aan bondscoach Per Johansson zien. “Rinka (Duijndam, red.) en Yara (Ten Holte, red.) hebben het tijdens mijn afwezigheid naar behoren gedaan. Ik vind de strijd voor het plekje in het doel wel mooi. We spelen alle drie sinds de zomer bij een nieuwe club en dat is wennen. Per bepaalt. Ik houd wel van dat teamproces.”

“Vroeger als ik de hal binnen kwam was ik helemaal klaar voor de strijd. Nu Flo er is, zie ik het ook als ontspanning. Ik sta weer met een glimlach op het veld”, deelt Lieder. Natuurlijk helpt de komst van Flo de goalie te relativeren. “Maar ik ben nog altijd even fanatiek. Ja, ik wil nog de Champions League winnen! Maar niet ten koste van alles.”

Familie kan bijspringen
Het gezin Lieder woont zo’n twintig minuutjes voor Dortmund. “De ligging heeft meegespeeld, want ik kon ook nog naar clubs met grotere doelen”, is Lieder eerlijk. “In Duitsland kunnen we met z’n drieën heel veel combineren. Daarnaast kan familie uit Nederland over komen om bij te springen. Dat is bijvoorbeeld in een druk speelweekend heel handig.”

“Ik ben jaloers op Lois (Abbingh, red.), want bij haar club in Noorwegen hebben ze op de wedstrijddag een opvang bij de club”, lacht Lieder. “Lois speelt met zes andere moeders samen. Bij Dortmund ben ik de enige en oudste. Dat was in het begin wel even wennen. In de voorbereiding in Duitsland miste ik de eerste keer kruipen van Flo. Toen twijfelde ik wel even aan mijn keuze weer te gaan keepen. Dat kon ik toen met niemand delen. Gelukkig komen er nog veel mooie momenten met onze dochter. Ik twijfel niet.”

Plekje weer veroveren
Lieder voelt zich lekker. Als echtgenoot, moeder én topsporter. “Testen wijzen uit dat ik fysiek sterker ben dan voor de zwangerschap. Daarnaast voelt het alsof we alles op een rijtje hebben. Dan moet ik er alles aan doen om mijn plekje in deze ploeg weer te veroveren. Ik kijk uit naar de wedstrijd van morgenavond met Portugal.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie