Skip to main content

Jokelyn Tienstra overleden

By 8 december 2015Geen categorie

Ontzettend droevig nieuws aan de vooravond van Nederland-Zweden.
Oud-international Jokelyn Tienstra is overleden, dat meldt het Nederlands Handbal Verbond (NHV) op haar website.

Advertentie

De bond meldt verder:

Jokelyn was op dit moment Hoofd HandbalAcademie. Tot voor kort was ze jarenlang actief als de keeperstrainster van het Nederlands Damesteam.

In de ruim tien jaar dat Jokelyn Tienstra voor het Nederlands Damesteam uitkwam, speelde zij 175 interlands en scoorde als keepster twee doelpunten. Jokelyn debuteerde op 22 oktober 1997 in Schiedam tegen Slowakije. De laatste wedstrijd was op 10 juni 2007 in Kutina tijdens de WK-playoff wedstrijd tegen Kroatië.

Tijdens drie WK’s en twee EK’s was Jokelyn actief. Ze behoorde tot de selectie die bij de WK in 2005 in Sint Petersburg sensationeel presteerde. De vijfde plaats is nog altijd het beste resultaat ooit van het Nederlands Damesteam. Persoonlijk hoogtepunt van haar handbalcarrière was tijdens het WK 1999 in Noorwegen. Op 4 december 1999 was de Friezin in een volle hal in Stavanger de uitblinkster tegen de latere wereldkampioen Noorwegen. Nederland klopte de wereldtopper voor eigen publiek met 18-24.

Advertentie

Na het afsluiten van haar carrière als handbalinternational werd Jokelyn Tienstra geconfronteerd met een hersentumor. Hierdoor raakte ze tijdelijk uitgerangeerd. Ze knokte zich knap terug en zette haar ervaring in om jong vrouwelijk handbaltalent te trainen.

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) werd later winnaar van de zogenoemde Hersenbokaal. Dit is een prijs voor werkgevers die een werknemer met een hersenaandoening in dienst hebben en goede maatregelen hebben getroffen om deze werknemer een passende plek te bieden. Tijdens het vorige WK in Servië speelde het Nederlands Damesteam met Hersenstichting Nederland op de wedstrijdshirts.

Naast haar bemoeienis met Hersenstichting Nederland was Jokelyn ook ambassadeur van 100% Dope Free. Daarin zette Jokelyn zich in voor een dopingvrije sport.

Binnen de NHV-organisatie kon je altijd rekenen op Jokelyn. Wij zullen haar missen. Zij was niet alleen de deskundige steun van het NHV en haar leden, maar was bovendien een fijn mens.

Wij wensen familie en vrienden veel kracht om het overlijden van Jokelyn te verwerken.”

Wij willen ons namens Handbal Inside bij dit laatste aansluiten en de familie en vrienden veel kracht wensen in deze moeilijke tijd.

Advertentie

Join the discussion 46 Comments