Skip to main content

Column: Kan Leffers eindelijk oplopen zonder Pupil van de Week?

Opnieuw groot nieuws in het dameshandbal: DOS doet een stap terug. Waar voor Dalfsen binnen een paar uur financiële acties op touw werden gezet om het bolwerk te helpen, is het in Drenthe een bewuste keus van het bestuur. Het is genoeg geweest. Gewoon lekker normaal doen.

Advertentie

In 2008 maakte dorpsclub DOS uit Emmer-Compascuum bekend grote ambities te hebben met de damesploeg. Speelsters van E&O werden gelokt en de weg naar boven werd ingeslagen. De eredivisie was het grote doel. Van de toenmalige regioklasse werkte de club zich op naar de eerste divisie. In 2013 was het zover: na taaie jaren in de eerste divisie was promotie naar de hoogste klasse in Nederland een feit.

Vreemdelingenlegioen
Het succes werkte als een drug voor de geldschieters. Ze wilden meer. Jonge talenten werden naar Zuidoost Drenthe gehaald. Eeuwige concurrent E&O zou verslagen moeten worden op het hoogste podium en stiekem zelfs meer. De Europese droom groeide. Het team dat sinds 2008 hard werkte aan het ultieme doel maakte plaats voor frisse gezichten. Zuid-Hollanders, Limburgers: jeugdinternationals namen in het weekend plaats in het pittoreske Ter Apel om op zaterdagavond in het vreemde rood van de club uit Emmer-Compascuum te spelen. Wedstrijden werden gewonnen, oogstrelende combinaties werden gemaakt, maar het werd steeds lastiger iemand te strikken om op zondagochtend kantinedienst te draaien.

Waar op zaterdagavond de derby met de buur uit Emmen zorgde voor een uitpuilende sporthal De Klabbe, hoorde je op zondagochtend gemor. De verhoudingen binnen de club groeiden scheef. Een fantastisch mannelijk tweede divisie team viel uitelkaar. De geldschieters haalden hun schouders op. Ruim dertig mannenleden schreven zich in een paar jaar uit. Het merendeel stopte, een aantal liefhebbers zochten – gelukkig – een club uit de buurt op.

Advertentie

En het aandeel van echte dorpelingen in het verschrikkelijk succesvolle eerste damesteam? Het bleef lang beperkt tot aanvoerster Rianne Leffers. Iedere thuiswedstrijd geflankeerd door de Pupil van de Week. Want tja, Mendy (8) heeft even geen idee wie Mabel Panhuis is. Uitstekende handballer, maar wanneer Mendy op een doordeweekse dinsdagavond een potje matbal op de training doet is Panhuis allang vertrokken naar Papendal. Waar de cirkelloopster haar eigen topsportladder beklimt. Terecht. Maar dan kiest Mendy voor Rianne, want Rianne fluit wel eens haar wedstrijd.

Talentvolle slagershulp
Nu vinden een aantal bestuursleden het mooi geweest. Natuurlijk: Abu Baku thuis, Union Mios Biganos Begles uit. Heerlijke affiches. Maar als echte Emmer-Compascuumers liever de dame van de plaatselijke kledingwinkel zien shinen in de hoofdklasse, is het genoeg geweest. De club gaat voor sportieve gezondheid. Gewoon lekker normaal doen.

De dames gaan volgend seizoen verder in de hoofdklasse A. De spelers van het huidige eerste mogen kiezen wat ze doen. Nieuwbakken trainer Keppels, die contractverlening bij DSVD afsloeg voor een eredivisieavontuur bij DOS, werd ingelicht. Hij mag bij DOS komen, maar op voorwaarden van de club: het trainen van de dames én de nieuwe herenploeg. Slachtoffer van het roer dat omgegooid wordt. Alles wat scheef was, wordt recht getrokken. Er wordt flink ingezet op de jeugd: het moet als kweekvijver fungeren. Zoals buurvrouw E&O het flikt.

Dan speelt niet een onbekende jeugdinternational uit Utrecht in het weekend in dat truitje van de sportwinkel van clubman Boudewijn Erbe, maar zowel de hardwerkende kassière, talentvolle slagershulp – met een heerlijke versnelling in de benen – als de tactisch sterke bardame van het dorp. Met een flinke scheut DOS-DNA in het bloed. En daarna een biertje in de kantine, met Derk van de ordedienst. Een beetje alcohol door diezelfde bloedbaan. Kan keepster Leffers ook eens rustig een wedstrijdje oplopen, zonder klef handje van de Pupil van de Week in haar handpalm. Want de oudere nicht van Mendy (nog steeds 8) speelt ook in het eerste van DOS.

Door: Thijs
Foto: Tina Kolthof

Advertentie

Join the discussion 4 Comments