Skip to main content

Na troostfinale komen Nederland U20 en Zweden elkaar weer tegen

De afslag richting de medailles van het WK U20 kan Jong Oranje vanavond nemen. Dat moet de defensief sterke jeugdploeg om 18:00 pieken tegen Zweden.

Advertentie

Als Nederland de kwartfinale van de Scandinaviërs wint krijgt het vanaf morgenavond twee kansen op een medaille. Bij winst wacht de winnaar van Hongarije – IJsland bij de laatste vier van het wereldkampioenschap in Skopje. Hongarije is Europees kampioen.

Waar Jong Oranje de eerste vijf WK-duels wist te winnen, ging Zweden eergisteren onderuit. De 22-28 nederlaag tegen Frankrijk was de eerste van de aanstaande opponent van het team van jeugdbondscoach Ricardo Clarijs. Daarvoor trok Zweden tegen China, Algerije, Tsjechië en Duitsland – 26-25 – aan het langste eind.

Maarschalkerweerd en Van der Helm
Clarijs kan tegen de nummer vijf van het afgelopen EK moed putten uit de dekking van Jong Oranje. Nederland kreeg dit WK slechts 101 goals tegen. Zweden staat op 111.

Advertentie

Met ieder zes blocks staan Romée Maarschalkerweerd en Judith van der Helm (foto) hoog op de belangrijke verdedigingslijstjes. Ook invallers Fenna Muilenburg en Rozemarijn Alderden, beiden langer dan 1 meter 80, kunnen in het hart van de Nederlandse defensie ingezet worden.

31-20
Alle jeugdinternationals van Zweden zijn in clubverband actief in eigen land. Met vijf speelsters is IK Sävehof de hofleverancier van de blauw-gelen. Emma Mihailovic is één van de vijf en met 22 goals de huidige topschutter van Zweden op het wereldkampioenschap. Alieke van Maurik heeft er eentje meer gemaakt dan Mihailovic.

Op het vorige WK speelden Nederland en Zweden in de troostfinale tegen elkaar. Op 3 juli 2022 werd het liefst 31-20 voor Jong Oranje dat zo de bronzen plak pakte. Kim Molenaar viel met acht doelpunten op en werd later ook uitgeroepen tot MVP van het wereldkampioenschap. De teamgenoot van jeugdinternational Bianca Schanssema bij het Deense København Håndbold is de enige speelster van de selectie van twee jaar geleden die bij de laatste zestien van de olympische ploeg hoort.

Viaplay
Nederland – Zweden begint om 18:00 en is opnieuw op Viaplay te zien. De halve finales zijn op vrijdagavond.

Lees ook: Geen hapering bij Loy: “We gaan nu de top treffen”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie