Skip to main content

Onervaren Borhave mikt met jonge hoofdtrainer op lijfsbehoud

Dit seizoen kent het handbalgekke Oosten een derde damesploeg in de eredivisie: Borhave. De kampioen van de eerste divisie debuteert op het allerhoogste niveau. En dat doet de onvervaren formatie in stijl: met een debuterende hoofdtrainer.

Advertentie

Rik Philips. Geen onbekende naam in de handbalwereld. Na succesvolle jaren als speler bij E&O en Hurry-Up even ondergedoken. Eind april maakte Nederland opnieuw kennis met de tacticus. “Ik wist dat ze een hoofdtrainer zochten”, vertelt Philips, die als jeugdtrainer bij Borhave zijn eerste stappen in de trainerswereld zette. “Maar dat ze zo snel bij mij uitkwamen, kwam wel als een verrassing. Ik ben als trainer begonnen met het idee ooit de dames te coachen. Maar dat ze zo snel belden had ik niet aan zien komen”.

“Dat ze zo snel bij mij uitkwamen kwam wel als een verrassing”

Toch ging de spelmaker van weleer het avontuur aan.  “Ik denk dat ik de groep wel wat bij kan brengen”, begint de 31-jarige oefenmeester. “Ik wil de speelsters individueel beter maken en meer structuur in het spel krijgen”. Als speler van Hurry-Up maakte Philips in 2009 promotie naar de eredivisie mee. In bloedheet Arnhem werd Loreal, tegenwoordig bekend onder de naam HandbaL Venlo, in een heus beslissingsduel verslagen.

Lijfsbehoud
Zes weken van voorbereiden zitten erop. Zondagmiddag wacht het sterke Quintus in eigen huis. “De kans is groot dat we in de degradatiepoule terecht komen”, schuift Philips niet onder stoelen of banken. “We zijn de promovendus. Handhaving is ons doel. Eigenlijk kwam de promotie naar het hoogste niveau net iets te snel. De structuur binnen de club is er nog niet op gebouwd. Maar daar zijn ze heel hard mee bezig”.

Advertentie

“Eigenlijk kwam de promotie naar het hoogste niveau net iets te snel”

De geel/zwarten versterkten zich met Eva Seiger (DSVD) en Renske Brookhuis (Hacol’90). Overijsselse dames. Geen toeval, volgens Philips. “We moesten in de regio rondkijken”, is de trainer/coach eerlijk. “Speelsters moeten willen investeren in zichzelf. Ze moeten in de eredivisie willen spelen”. Bekende naam in het Twentse team is die van de gezusters Legtenberg.

Quintus thuis
Zondagmiddag om 13:00 wacht Quintus in sporthal ’t Wooldrik in Borne. Een groter contrast is nauwelijks mogelijk tijdens het eredivisiedebuut. De opponent uit Kwintsheul heeft een schat aan ervaring in de top van Nederland én Europa. Als speler handhaafde Philips zich in 2010, na promotie vanuit de eerste divisie,  in de eredivisie. De jonge hoofdtrainer zou voor een zelfde scenario tekenen.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Borne Boeit, www.borneboeit.nlAdvertentie