Skip to main content

Oranjemannen kunnen tegen Bosnië van Buric heel goede zaken doen

By 13 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Na de zege op Georgië (34-29) kunnen de Oranjemannen zich vanavond tegen Bosnië en Herzegovina al plaatsen voor de hoofdfase van het EK. Goalie Benjamin Buric (foto) is de belangrijkste pion van de groepsgenoot.

Advertentie

Als Nederland vanavond in Mannheim weer aan het langste eind trekt en aansluitend verslaat ook titelhouder Zweden Georgië is de huidige top-2 van poule E niet meer in te halen. Dan verlengt de nationale ploeg he Europees kampioenschap in Duitsland met een week.

Bij Bosnië en Herzegovina is de beroemdste speler de goalie. De 33-jarige Buric verdedigt sinds 2018 het doel van SG Flensburg-Handewitt. In Noord-Duitsland is hij teamgenoot van Kay Smits en wordt Buric door assistent Mark Bult getraind.

Tweelingbroer Senjamin
Tegen Zweden, 29-20 verlies, maakte Buric acht stops. Een kwart van de ballen van het huidige groepshoofd. Sinds 2016 speelt de Bosniër in Duitsland. Hij maakte toen de overstap van het Sloveense RK Gorenje Velenje naar HSG Wetzlar.

Advertentie

Ook de tweelingbroer van Buric Senjamin, Benjamin en Senjamin, moet Oranje vanavond in de gaten houden. De bijna twee meter lange cirkelspeler van het Deense Skjern hield zich tegen Zweden met één doelpunt rustig.

Perfect verjaardagscadeau
Weer twee punten voor Nederland zou het perfecte verjaardagscadeau voor Ivar Stavast en aanvoerder Bobby Schagen zijn. Zij zij vandaag respectievelijk 25 en 34 geworden. Ook op het EK van twee jaar geleden vierde het tweetal hun verjaardag en bereikten de Oranjemannen kort na het uitblazen van de kaarsen de hoofdfase.

In Hongarije eindigde de nationale ploeg op plaats tien terwijl Bosnië en Herzegovina voorlaatste werd. Alleen Oekraïne deed het minder. Sinds september 2022 staan de blauw-gelen onder leiding van de Kroaat Irfan Smajlagić. Onder hem werden Buric en consorten tweede in een EK-kwalificatiepoule met nummer één Slovenië, Montenegro en Kosovo.

Kanaal 13
Om 18:00 het EK-duel van Nederland te zien op kanaal 13 Ziggo Sport. Op maandagavond sluit de formatie van Staffan Olsson de poulefase af tegen het geboorteland van de bondscoach: Zweden.

Lees ook: Eindelijk is rugnummer 22 voor Steins: “Zit meer gevoel bij”

Foto: FotoReza

Advertentie