Skip to main content

Uitnodiging Oranje voor Gjensidige Cup is groot compliment

By 5 november 2021Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

In dezelfde programmagids tussen Noorwegen, Denemarken en Frankrijk. De uitnodiging van de Oranjemannen voor de Gjensidige Cup van dit weekend is een groot compliment.

Advertentie

Morgen staat het Nederlands team om 16:45 tegenover Noorwegen. Daarvoor in de arena in Trondheim treffen Olympisch kampioen Frankrijk en houder van de wereldtitel Denemarken elkaar.

De Oranjemannen lopen in gangen rond waar ook de beste spelers van de wereld dit weekend hun weg van de kleedkamer naar de hal vinden. Alle vier de deelnemers van de Gjensidige Cup 2021 doen over twee maanden mee aan het EK. Voor Nederland geen vanzelfsprekendheid en oefenen tegen de mondiale top is al helemaal nieuw.

Resultaat van afgelopen jaren
De uitnodiging biedt perspectief voor de toekomst. “Een resultaat van de prestaties van de afgelopen jaren. We spelen vaak goed tegen toplanden. Keertje van Zweden kunnen winnen, een gelijkspel tegen Slovenië en twee keer van Polen gewonnen”, legt Iso Sluijters uit.

Advertentie

De rechteropbouwer van Oranje is vanmiddag op het vliegtuig naar Trondheim gestapt voor de oefenstage in Scandinavië. Hij vervolgt: “Het is heel belangrijk dat we richting dit EK dit soort landen treffen. We hebben een zware poule op het kampioenschap met Hongarije, Portugal en IJsland. Het is belangrijk dat we nu al toppers tegenkomen, zodat we aan het niveau kunnen wennen.”

In de toekomst verslaan
Een dag na het treffen met het thuisland oefent de formatie van bondscoach Erlingur Richardsson op zondag om 14:15 tegen Denemarken. Aansluitend sluiten Noorwegen en Frankrijk het toernooi af. Gisteren werd Noorwegen – Denemarken reeds gespeeld. Ondanks elf doelpunten van Sander Sagosen wisten de gasten, waar Emil Jacobsen er vijf maakte, met 28-31 te zegevieren.

“Waar ik denk dat we staan? Dat is lastig. Het zijn de grote landen waar wij nog niet aankomen, maar wel waar we naartoe willen”, vult Kay Smits het verhaal van Sluijters aan. “We willen hen in de toekomst verslaan. Het is super dat we ons met hen kunnen meten. In de EK- kwalificatiereeks hebben we laten zien dat we ook grote landen kunnen verslaan.”

Volgende ronde van EK
“Dit soort wedstrijden tegen Noorwgen en Denemarken moet je spelen en zelfs winnen om straks op een EK de volgende ronde te staan. En niet in de groepsfase te stranden”, besluit de linkspoot van SC Magdeburg vastberaden. Tijdens het EK-debuut van de Oranjemannen in 2020 strandde de nationale ploeg na één zege op Letland en twee nederlagen in de eerste ronde van het eindtoernooi.

Lees ook: Schellekens, Bourget en Adams mee naar Trondheim

Advertentie