Skip to main content

Verloren bekerfinale toch stimulans voor Quintus

Trots verlieten de handbalsters van Virto/Quintus de speelvloer. Ze hadden zojuist de bekerfinale tegen Succes/VOC met 27-26 verloren. Maar na een schitterende tweede helft konden de vrouwen van coach Alex Curescu met opgeheven hoofd de kleedkamer opzoeken. Na een kansloos eerste half uur maakten ze na het wisselen bijna alles goed.

Advertentie

Er werd door speelsters, coach en toeschouwers met verbazing teruggeblikt op het scoreverloop tijdens het boeiende kijkspel. Geen moment kwam de Heulse ploeg voor de rust in het normale spel. Curescu: ,,Niks lukte en zelfs elkaar de bal toespelen ging te vaak mis. De reden? Zenuwen waarschijnlijk. Ik zou geen andere oorzaak kunnen noemen.”

Quintus kwam voor de rust zelfs op een 14-8 achterstand en niemand gaf nog een euro voor de kansen van de Westlandse formatie. VOC, met voormalig bondscoach Bert Bouwer op de bank, domineerde op alle fronten. Vlak voor het wisselen werd het nog 14-10, maar ook die stand bood gelet op het vertoonde spel weinig perspectief voor een sprankelende tweede helft.

Toch kwam die er wél. Quintus schoot uit de startblokken en door een ontketende Daisy Hage was het binnen vijf minuten 15-14. De fans veerden op. Zou het dan toch nog kunnen? Tessa van Zijl, die samen met Daisy Hage uitblonk: ,,Onze coach was heel rustig in de kleedkamer. Hij zei alleen: willen jullie met tien doelpunten worden afgeschoten, dan moet je vooral zo doorgaan. Nou, dat wilden wij natuurlijk niet.”

Advertentie

Quintus herpakte zich op bewonderenswaardige wijze en bracht de gedoodverfde winnaar VOC bij 16-15, 17-16 en 19-18 aan het wankelen. Toen het in de achttiende minuut zelfs 20-20 werd, ontbrandde een echte finale. De beide teams hielden elkaar in evenwicht en met een soeverein keepende Marieke van der Wal bracht Quintus bij 22-22 de spanning helemaal terug. Op dat moment zag de verder sterk spelende Daisy Hage haar strafworp gestopt worden. De aanval daarna stopte Martine Hoogewoud in het Amsterdamse doel ook een break van Britt van Steekelenburg.

Vervolgens scoorde VOC, met Rachel de Haze (tien doelpunten) als uitblinkster, met een speelster op de strafbank. ,,Dat was het breekpunt,” vond coach Curescu na afloop. ,,We hadden met een ongelofelijke krachtsinspanning de stand gelijk getrokken, maar in plaats van er overheen te gaan, pakte VOC het initiatief. Dat was jammer.”

Na 24-22 en 27-25 veerde Quintus nog één keer op en bij 27-26, wéér door Daisy Hage, leek een verlenging in het verschiet te liggen. Maar de resterende vier seconden waren te kort om er nog een verassend slotstuk aan vast te koppelen. De teleurstelling was groot bij Quintus, maar de speelsters realiseerden zich dat ze zich snel weer moeten opladen voor de topper zondag tegen Dalfsen. De Westlandse ploeg moet dan vier doelpunten goedmaken om de finale om de landstitel te halen. En daarin is dan VOC over drie wedstrijden opnieuw de gevreesde tegenstander.

Doelpunten Quintus:  Daisy Hage (11), Tessa van Zijl (7), Anouk Zwinkels (3), Tamara Haggerty, Cynthia Grift, Britt van Steekelenburg, Carmen Riepe en Sabine Vollebregt.

Doelpunten VOC: Rachel de Haze (10), Michelle Goos (5), Priscilla Bergman (4), Charris Rozemalen (3), Lindsey Schrekker (2), Rachel Piekhaar, Talisa Groen en Alyssa Alings.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Door het grillige scoreverloop was vooral de tweede helft het aankijken meer dan waard. Aanvankelijk domineerde VOC het eerste half uur, maar de opleving van Quintus na de rust bracht de spanning volledig terug. De toeschouwers hoopten nog op een verlenging, maar de Amsterdamse formatie behield op basis van meer ervaring de voorsprong in de slotfase geroutineerd vast. Een bekerfinale bij de vrouwen die er vergeleken bij de laatste jaren mocht zijn!

Scheidsrechters (****): De arbiters William Weijmans en Rik Wolbertus droegen in belangrijke mate bij aan het kijkplezier. Ze zaten overal bovenop, maar lieten doorgaan waar dat mogelijk was. Ze bleven rustig en de kleine binnenbrandjes werden snel geblust door hun tactvolle optreden.

Beste speelsters: Bij Quintus maakten Daisy Hage en Tessa van Zijl de meeste indruk met hun bevlogen spel. Ook keepster Marieke van der Wal had een serie cruciale stops. Bij VOC was de gedreven Rachel de Haze zoals altijd nauwelijks af te stoppen. Wat een drive en wat een tempo bij het opbrengen van de bal. Klasse!

PETER LOTMAN
AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT

Foto: @FotoReza

Advertentie

Join the discussion 5 Comments